Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen

Penning voor studenten voor een gehouden oratio

Martinus Holtzhey

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Bronzen penning, ingesteld door curatoren voor studenten die in het openbaar een oratio of poƫma zouden voordragen. Op de voorzijde zit een vrouwenfiguur, Minerva, met een opengeslagen boek op haar schoot. Haar linkerhand rust op haar schild waarop de kop van Medusa is afgebeeld. Achter het schild staat haar uil. Voor Minerva is een boom afgebeeld waarin drie wapens hangen: het wapen van Holland (schild met daarin de klimmende leeuw), het wapen van Oranje (schild in vieren gedeeld met leeuwen) en het wapen van Leiden (schild met de gekruiste sleutels). Onderaan staat het opschrift "M.H.". Op de keerzijde is een krans afgebeeld bestaande uit lauwerbladen en wingerdbladeren.

Object

Titel
Penning voor studenten voor een gehouden oratio
Objectnaam
penning
Inventarisnummer
3564.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Martinus Holtzhey
Merkteken
Voorzijde: onderaan: M.H.
Materiaal
brons
Techniek
geslagen
Afmetingen
Algemeen: 5,1 x 0,3cm (51 x 3mm)
Gewicht: 58,7g

Onderwerp

Voorstelling
minerva, wapen (teken), boek, boom

Verwerving

Datum
1892
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan