Uniform van een kapitein-adjudant van de schutterij te Leiden, 19de of begin 20ste eeuw?

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Volledig uniform, groot tenue van een kapitein-adjudant der dienstdoende schutterij te Leiden. Bestaande uit: A: Jas van fijn donkerblauw laken met rode kraag en mouwopslagen. Op de kraag aan beide kanten twee goud- en een zilverkleurige metalen sterren. Extra stoffen sluiting aan binnenzijde kraag. Op de schouders een zilverkleurige gevlochten schoudertres met kleine knoop. Het voorpand is voorzien van twee rijen van zeven knopen met afbeelding van de stadskroon. Mouwopslagen met twee kleine knopen. Split middenachter met witte biezen en twee keer drie knopen. Aan binnenkant split zijn twee zakken bevestigd van bruine katoen. De jas is gewatteerd en gevoerd met donkergroene wollen stof. De mouwen zijn gevoerd met witte katoen. Hierbij een fourragère (B) van een kapitein-adjudant van de schutterij te Leiden bestaand uit een lang dubbel koord van gevlochten zilver-metaaldraad met vier verschuifbare ringen. Het koord eindigt in twee kwasten met bouillonfranje en erboven een klein lusje. Hierbij een sjako (C) van zwart laken en met een zwart leren klep. Boven de klep een smal zwart leren riempje met gesp. Rondom de sjako een rond koord van zilver metaaldraad met een 'brandebourg' als passement middenachter. Middenvoor een lis met lisknoopje, daarboven ovale kokarde van zilver metaaldraad met hart van oranje zijde. Binnenband van bruin leer. De gehele binnenkant bekleed met rode zijde. Op de bodem en in de leren binnenrand een goudkleurige opdruk "KONINKLIJKE FABRIEK VAN HOEDEN EN MILITAIRE EQUIPEMENTSTUKKEN Frans Pauwels 's GRAVENHAGE" en op de bodem hierbij het wapen van Nederland. Hierbij een witte pluim van zwanenveren (D) op een ovaal gebogen metaaldraad. Bovenin de tooi zitten donsveren. De pluim werd opgeborgen in een rode cilindrische koker van karton met aan beide uiteinden een deksel (E). Het uniform is gemaakt van Leids Laken geleverd door de firma Krantz.

Object

Titel
Uniform van een kapitein-adjudant van de schutterij te Leiden
Objectnamen
sjako, koker (houder), jas, pluim, fourragères, uniform
Inventarisnummer
3969
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Anoniem
Koninklijke Fabriek van Hoeden en Militaire Equipementstukken Frans Pauwels 's-Gravenhage
Firma J.J. Krantz en Zoon
Datering
19de of begin 20ste eeuw?
Materialen
katoen, karton, metaaldraad, metaal, veren, zijde, laken, leer, zilverdraad
Techniek
genaaid
Afmetingen
A: 73,5 × 53 × 23cm (735 × 530 × 230mm)
B: 156 x 15 x 4cm (1560 x 150 x 40mm)
C: 14 x 17 x 24cm (140 x 170 x 240mm)
D: 28 x 19 x 19cm (280 x 190 x 190mm)
E: 28,5 x 10cm (285 x 100mm)

Onderwerp

Voorstelling
wapen (teken)

Verwerving

Datum
1933
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan