Uniform van een kapitein van de schutterij, 1906

De erven H. van Dijk

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Uniform van een kapitein van de schutterij, model 1906, bestaande uit: A: Jas van fijn donkerblauw laken met rode kraag en mouwopslagen. Op de kraag zitten aan beide kant drie goudkleurige metalen sterren. Extra leren sluiting aan de binnenzijde van de kraag. Op de schouders zijn geen passanten aanwezig. Het voorpand is voorzien van twee rijen van zeven knopen met afbeelding van de stadskroon. De mouwopslagen hebben twee kleine knopen. Middenachter een split met witte biezen en zes knopen. Aan binnenkant van de split zijn twee zakken bevestigd van bruine katoen. De jas is gewatteerd en gevoerd met zwarte katoen. De mouwen zijn gevoerd met witte katoen met een bruin streepje. Links en rechts een rij drukknopen en een rode kartelrand langs de overslag. Aan de binnenkant zit een etiket met de tekst: "De Erven H. van Dijk Hofleveranciers Utrecht". B: Broek van fijn donkerblauw laken met witte biezen op de zijnaad en langs de zakken. Gulp met knoopsluiting. Broekband met gevoerd splitje middenachter en stelband met gesp. Wit katoenen insteekzakken. Broekband is aan de binnenkant afgezet met witte katoen met een ingeweven bruin streepje. De gulp met bruine katoen. De broekspijpen zijn aan de onderkant middenvoor verstevigd met bruin linnen. C: Oranje sjerp van stevig katoen in ribsbinding, met twee metalen gespen om de lengte te verstellen. Aan de uiteinden is de sjaal bij elkaar getrokken en vastgezet in een verharde koker, met daaronder een grote kwast van gedraaide franje. D: Fourragère bestaande uit lang, dubbel koord van gevlochten zilver-metaaldraad met acht verschuifbare gevlochten ringen. Koord eindigt in een kwast waaronder twee identieke kwasten hangen. De kwasten hebben bouillonfranje. Boven de bovenste kwast zit een klein lusje. E: Zwarte vilten schutters-sjako met een leren bodem, band en klep. De klep is aan de onderzijde groen. Middenvoor een blikken wapen van Nederland. Daarboven een leren oranje rozet met blikken lis, lisknoop en pompon. Aan de binnenzijde is een leren kinband met gespsluiting bevestigd. Met een zwart leren binnenband. Uniform is gemaakt van Leids Laken geleverd door de firma Krantz.

Object

Titel
Uniform van een kapitein van de schutterij
Objectnamen
fourragères, jas, sjako, broek, sjerp, uniform
Inventarisnummer
424
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
De erven H. van Dijk
Frans Pauwels Hofleverancier
Firma J.J. Krantz en Zoon
Datering
1906
Materialen
katoen, metaaldraad, vilt, laken, blik, leer, zilverdraad, linnen
Techniek
genaaid
Afmetingen
Jas (A): 75 × 54cm (750 × 540mm)
Broek (B): 111 × 50cm (1110 × 500mm)
Sjerp (C): 154 x 5,8 x 3cm (1540 x 58 x 30mm)
Fourragère (D): 153,5 x 15 x 4,5cm (1535 x 150 x 45mm)
Sjako (E): 15 x 17,5 x 23,1cm (150 x 175 x 231mm)

Verwerving

Datum
1907
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan