Sabel van een infanterieofficier, gebogen model met dragon, 19de eeuw

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Sabel van een infanterieofficier uit het Nederlandse leger. Het gevest heeft een geribbelde greep van hoorn, gewikkeld met fijn omwoeld gedraaid zilver(?)draad. De gevestknop is in de vorm van een kalot, met een kort ruggestuk langs de onderrand bezet met een baan van lauwertakken in reliëf. Plantmotieven zijn ook te vinden bij het bovenuiteinde van de vuistbeugel, op de knop in het midden, op de eindknop van de pareerstang en op de plek waar de zijbeugel op de pareerstang aansluit. Het metaal is alpaca of Berlijns zilver. Tevens is het gevest voorzien van een officiële dragon (= sabelkwast) voor officieren met gevlochten zwarte snoeren van textiel en een massieve stang, de rest is zilverdraad en met een oranje hart. De kling is lichtgebogen, éénsnijdend, met onder het gevest een rood vilten stootleder. De klingrug is overdwars iets gebogen en wordt onderaan steeds smaller tot aldaar een rugsnede wordt gevormd, tezamen met de snede de kling is vlak boven de punt tweesnijdend makend. De kling heeft geen stempels en is blank geschuurd. De schede is van Berlijns zilver compleet met twee beugels en twee draagringen. De dikke asymmetrische sleepplaat is van ijzer. Het leren draagstel heeft een riembevestiging aan de draagringen door middel van een leren lus met metalen knoop. Aan de voorste draagriem een messing opsteekhaak. Het koppel is van blauw geweven linnen met een leren riemdeel en een gesp. Het sabel is een voorbeeld van een infanterieofficierssabel, Model 1852, in zijn oorspronkelijke configuratie namelijk met twee draagringen aan de schede. Omstreeks 1880 zou de onderste draagring verdwijnen.

Object

Titel
Sabel van een infanterieofficier, gebogen model met dragon
Objectnamen
schede, sabelkwast, sabel
Inventarisnummer
442
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
19de eeuw
Materialen
alpaca, metaal, hoorn, staal, vilt, leer, ijzer, linnen
Afmetingen
Catalogus-maatvoering: totale lengte 92,9 cm; kling lengte 78,1 x breedte 3,1 cm; buigingspijl 3,3 cm; totale lengte van de schede 81 cm
Algemeen: 96,4 x 11,9 x 5,6cm (964 x 119 x 56mm)
Sabel: 93 x 11,9 x 5,6cm (930 x 119 x 56mm)
Schede: 81,7 x 4,8 x 2,1cm (817 x 48 x 21mm)

Verwerving

Wijze van verwerving
(not assigned)
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan