Reclamedoek van de Leidsche Katoen Maatschappij, ca. 1910

Leidsche Katoen Maatschappij (voorheen De Heyder & Co)

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Witte doek met centrale voorstelling in rouleaudruk in de kleur zwart. De voorstelling wordt omsloten door vier rechthoeken en op de hoeken een vierkant, in blokdruk met bloempatronen in de kleuren zwart en oranje. Tweedelige centrale voorstelling: Voorstelling links: achter opgetrokken gordijn zit Minerva aan een weefgetouw. Op de voorgrond vijf kinderen met ronde bak waarin stijfsel of verfstof?, rol en lap bedrukte katoen en bak met spoelen. Tekst hieronder "Dat Konst-Fabrieken weer in vollen luister staan / En dus met Neering en Hanteering 't zamen gaan." Voorstelling rechts: werkplaats van katoen- en papierdrukkerij. Voor drie ramen staat voor een tafel een man die katoen bedrukt door middel van hamer en blok. Hiervoor draait een man een pers aan. Op de voorgrond een stapel papier. Aan de zoldering hangen over stokken bedrukte katoenen lappen te drogen. Tekst hieronder "D'Een drukt papier, en d'aÇr Catoen, En beiden is 't om poen te doen." Omschrift "DE LEIDSCHE KATOENMAATSCHAPPIJ VOORHEEN DE HEIJDER & Co OPGERICHT TE LIER 1756 VERPLAATST NAAR LEIDEN 1835". Onder in rechter hoek inscriptie "Uit Historische Geografische Konst en Reis Almanak 1753".

Object

Titel
Reclamedoek van de Leidsche Katoen Maatschappij
Objectnamen
doek, reclamemateriaal
Inventarisnummer
4707.6
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Leidsche Katoen Maatschappij (voorheen De Heyder & Co) (maker)
Datering
ca. 1910
Materiaal
katoen
Techniek
katoendruk
Afmetingen
88 x 87cm

Verwerving

Datum
1936
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan