Vaandel van Mandolineclub Krebustlipo met draagstok, vaangordel en vaandelstoel, na 1905

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Langwerpig, wit satijnen vaandel, onderaan eindigend in drie ronde schulpen. In het midden met fluweel geappliqueerd een mandoline en een gitaar, gekruist op twee lauwertakken. Erboven en eronder op lichtblauwe satijnen linten de inscriptie: "MANDOLINECLUB KREBUSTLIPO". Onderaan het gekroonde wapen van Leiden met erboven de inscriptie: "LEIDEN". Het vaandel is met een lichtblauwe satijnen band omzoomd en heeft bovenaan een uitgeschulpt lichtblauw satijnen dwarsstuk met gouden franje. Dit laatste eveneens onderaan. Drie kwasten aan de schulpen. Het geheel wordt bekroond door een gesneden houten bovenstuk met aan weerszijden een gevleugeld engelenkopje en in het midden een opengeslagen muziekboek op een stralende zon. Over het bovenstuk een wit satijnen band, waarop geborduurd: "OPGERICHT 4 JULI 1905". Koord met kwast aan beide zijden. Achterzijde is van licht blauwe satijn. Hierbij een vaandelstoel met op de stam een leeuwenkop met een ring in zijn bek, op tegenoverliggende zijden op de derde zijde heeft een plaat gezeten. Vierkante voet op vier pootjes, vierkante stam uitlopend naar boven. Op het onderste deel aan alle vier de zijde houtsnijwerk. Onder het plateau een versmalling met houtsnijwerk. Hierbij een gladde ronde draagstok bestaande uit twee delen met een metalen tussenstuk. De stok is zwart geverfd. Bovenaan is een metalen plaatje bevestigd met vier schroeven, waaraan een rechte haak. Onderaan is een onbewerkt stukje hout geschroefd. Op de stok tape met de tekst: "Mandolineclub Nr. 5817 Krebustlipo". Hierbij een leren vaangordel, aan de voorzijde zwart gemaakt. Onderaan in een punt een leren koker, de vaandelschoen, voor de stok. Op de linkerband is een koperen siergesp bevestigd. De gordel is doorgestikt met oranje garen.

Object

Titel
Vaandel van Mandolineclub Krebustlipo met draagstok, vaangordel en vaandelstoel
Objectnamen
vaandelstoel, vaandel, draagstok, vaangordel
Inventarisnummer
5817
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem (maker)
Datering
na 1905
Materialen
metaal, satijn, hout, zijde, leer
Technieken
geappliqueerd, geborduurd, gelakt, gesneden, genaaid, geverfd
Afmetingen
Vaandel met bovenstuk en kwast: 197 × 100 × 12cm (1970 × 1000 × 120mm)
Vaandel: 135 × 83cm (1350 × 830mm)
Vaandelstoel: 93,5 x 48 x 48cm (935 x 480 x 480mm)
Draagstok: 235 x 4,2 x 3,3cm (2350 x 42 x 33mm)
Vaangordel: 85 × 16 × 5cm (850 × 160 × 50mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadswapen, muziekinstrument, mandoline, leeuw, gitaar

Verwerving

Datum
1953
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Particuliere schenking, 1953
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan