Hydrometer in blikken bus, 19de eeuw

D. Butti en Zonen

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Hydrometer of areometer, een meter voor het meten van het soortelijk gewicht van vloeistoffen. De meter bestaat uit een smalle glazen steel met onderaan een verdikking, onderaan uitlopend in een bol. Deze bol bevat kwikzilver. In de hydrometer zit in de lange steel een opgerold papiertje met op de buitenzijde een schaal met de verdeling van -10 tot 50, oplopend in vijftallen, vermeld met ernaast een schaalverdeling aangegeven met lijnen. Op de binnenzijde van het papiertje staat "(Pharma Copea Belgica)" en eronder staat "D. Butti en Zoonen, Fec: Amsterdam". De hydrometer zit gewikkeld in een perkamenten papiertje in een cilindrische vertinde blikken bus met deksel.

Object

Titel
Hydrometer in blikken bus
Objectnaam
hydrometer
Inventarisnummer
644.1
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
D. Butti en Zonen
Datering
19de eeuw
Merktekens
Op meter: D. Butti en Zoonen, Fec: Amsterdam.
Materialen
perkament, blik, papier, glas, kwikzilver
Technieken
gedrukt, vertind
Afmetingen
Meter: 19,2 x 2cm (192 x 20mm)
Papier: 16,2 x 2,8cm (162 x 28mm)
Bus en deksel: 22 x 3,1cm (220 x 31mm)

Verwerving

Datum
1922
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overdracht Stadsapotheek Leiden, 1922
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan