Theebus met het familiewapen van Grommee en het monogram MG, 1693

Abraham van den Bergh

Zilveren rechthoekige theebus met aan de ene zijde het wapen van de familie Grommee of Grommaeus, bestaande uit een horizontaal doorsneden schild, met in het bovenste deel een adelaar en onder een schuingeplaatste koker met aan weerszijden drie parels. Het schild is omkranst door bladranken. Aan de andere zijde van de theebus het spiegelmonogram M.G. Mogelijk van Mauritius Grommee, geboren te Leiden 1662 als zoon van de Waalse predikant Isaacq Grommée, gestorven te Den Haag 1731. Of van zijn zuster Maria Grommée zijn, geboren te Leiden 1667 en overleden te Den Haag 1713. Aan beide zijden op de vier hoeken een half eikenblad. De zijkanten zijn niet gedecoreerd. De theebus heeft een verhoogde cirkelvormige dop met een bladmotief als versiering. De bodem bestaat uit een losse plaat die naar voren kan worden geschoven om de bus te vullen. Gemerkt op de zijkant.

Object

Titel
Theebus met het familiewapen van Grommee en het monogram MG
Objectnaam
theebusje
Inventarisnummer
8347
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Abraham van den Bergh
Datering
1693
Merkteken
Zijkant onder: stadskeur Leiden; Hollandse leeuw; jaarletter G (= 1693); meesterteken A V B (= Abraham van den Bergh)
Materiaal
zilver
Techniek
gedreven
Afmetingen
Totaal: 10,7 x 7,8 x 4,2cm (107 x 78 x 42mm)
Bus: 10,3 x 7,8 x 4,2cm (103 x 78 x 42mm)
Deksel: 2 x 2,9cm (20 x 29mm)

Onderwerp

Voorstelling
familiewapen

Verwerving

Datum
1978
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal, 1978, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de vereniging.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan