Beeld ter ere van 100 jaar J.C. Zaalberg & Zoon, 1914

Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Gedenkteken, bestaande uit zilveren beeld van een vrouwfiguur en wereldbol op een marmeren voetstuk met zilveren platen. Het voetstuk van het gedenkteken is van zwart marmer, vierzijdig en opgebouwd uit vier delen. Op het onderste segment een zilveren plaat met inscriptie: "AANGEBODEN DOOR HET FABRIEKSPERSONEEL TER GELEGENHEID VAN HET HONDERDJARIG BESTAAN DER WOLLENDEKENFABRIEK VAN DE FIRMA J.C. ZAALBERG & ZOON TE LEIDEN 1814-1 Januari-1914." Op het tweede segment vier gegraveerde voorstellingen van de fabricage van dekens. Op het derde segment een gegoten plaquette met portret in cirkel en inscriptie: "J.C. ZAALBERG STICHTER DER FABRIEK 1814" en op de achterzijde een gegraveerde voorstelling van de fabriek aan de Uiterstegracht. Aan linker- en rechterzijde een gegoten wapen. Op de basis van het vierde segment een houten sokkel voor het beeld. Het beeld wordt gevormd door een beschilderde wereldbol, bekroond door allegorische vrouwenfiguur in antiek gewaad met in de linkerhand een palmtak en in de rechter een lauwerkrans. In originele stolp.

Object

Titel
Beeld ter ere van 100 jaar J.C. Zaalberg & Zoon
Objectnaam
beeldhouwwerk
Inventarisnummer
8696
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten (maker)
Datering
1914
Materialen
glas, hout, zilver, marmer
Technieken
gegraveerd, gegoten, beschilderd, gedraaid
Afmetingen
Totaal: 71,5 x 22 x 22cm (715 x 220 x 220mm)
Voetstuk: 35 x 22 x 22cm (350 x 220 x 220mm)
Beeld: 39 x 12 x 11cm (390 x 120 x 110mm)

Onderwerp

Voorstelling
globe, vrouw

Verwerving

Datum
1984
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan