Vaandel en topornament van de Eerste Leidsche Accordionvereeniging Onderling Kunstgenot, tussen 1916-1928

Firma Gebroeders van Oven

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Vaandel van donker rode velours in vorm van trapezium. Bovenin het wapen van Leiden met franjerand. Daaronder inscriptie "EERSTE LEIDSCHE ACCORDIONVEREENIGING" in opgevulde en geborduurde letters van gouddraad. In het midden is een accordeon afgebeeld in goud, wit en blauw. Daar omheen een lauwerkrans met bladeren van zilverdraad, de takken van gouddraad. Daaronder rode console met inscriptie "ONDERLING KUNSTGENOT". Aan de console hangt in twee bogen een band met tekst "KONINKL:GOEDGEKRD.-27 MEI 1913". Daaronder in de middelste schulp "OPGERICHT 13 DECEMBER 1913". De onderzijde is afgezet met goudkleurige franje en drie grote kwasten. Twee kleine kwasten hangen aan het vaandel. De zijkanten zijn naar achteren geslagen. Achterzijde van rode katoen met onderin een lus met geborduurd: "Gebr. v. Oven Den Haag". Het vaandel hangt aan een metalen opengewerkte beugel. Medaillering met goudkleurige laag waaraan 11 medailles hangen (d. 22,5 cm). Topornament: Op een gedraaide houten voet, met in de onderzijde een gat voor de vaandelstok, is met schroeven een vrouwenfiguur bevestigd. Ze draagt een tuniek en doet met geheven linkerarm een stap naar voren. In de linkerhand heeft zij een lier (losgeraakt en opnieuw bevestigd ?). Rechts draagt zij een lauwerkrans. Het hoofd is getooid met een klein sikkelvormig ornament De geheven arm is gebroken geweest en gesoldeerd. De goudkleurige laag is na het herstel van de breuk aangebracht (h. 40 cm, D 10,5 cm).

Object

Titel
Vaandel en topornament van de Eerste Leidsche Accordionvereeniging Onderling Kunstgenot
Objectnamen
vaandel, medaille, topornament
Inventarisnummer
9031
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Firma Gebroeders van Oven (maker)
Datering
tussen 1916-1928
Plaats
Den Haag
Merkteken
achterzijde lus: Gebr. v. Oven Den Haag
Materialen
katoen, gouddraad, velours, metaal
Technieken
geborduurd, geappliqueerd, genaaid
Afmetingen
Vaandel met metalen frame en kwast: 183 × 80 × 4cm (1830 × 800 × 40mm)
Vaandel: 134 × 80cm (1340 × 800mm)

Onderwerp

Voorstelling
accordeon, vrouw

Verwerving

Datum
1992
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan