Reclamedoek van de Leidsche Katoen Maatschappij, 1835

Leidsche Katoen Maatschappij (voorheen De Heyder & Co)

Wit katoenen doek met afdruk in bruin of verschoten zwart. Tweedelige voorstelling: Voorstelling links: achter opgetrokken gordijn zit Minerva aan een weefgetouw. Op de voorgrond vijf kinderen met rond bak met stijfsel of verfstof?, rol stof, lap bedrukte katoen en bak met klossen. Tekst hieronder "Dat Konst-Fabrieken weer in vollen luister staan / En dus Neering en Hanteering 't zamen gaan." Voorstelling rechts: werkplaats van katoen- en papierdrukkerij. Voor drie ramen staat voor een tafel een man die katoen bedrukt door middel van hamer en blok. Hiervoor draait een man een pers aan. Op de voorgrond een stapel papier. Aan de zoldering hangen over stokken bedrukte katoenen lappen te drogen. Tekst hieronder "D'Een drukt papier, en d'aÇr Catoen, / En beiden is 't om de poen de doen." Omschrift "DE LEIDSCHE KATOENMAATSCHAPPIJ / VOORHEEN DE HEIJDER & Co / OPGERICHT TE LIER 1756 / VERHUISD NAAR LEIDEN 1835".

Object

Titel
Reclamedoek van de Leidsche Katoen Maatschappij
Objectnamen
doek, reclamemateriaal
Inventarisnummer
9062
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Leidsche Katoen Maatschappij (voorheen De Heyder & Co)
Datering
1835
Materiaal
linnen
Technieken
rouleaudruk, katoendruk
Afmetingen
90 x 87cm

Onderwerp

Voorstelling
minerva, weven

Verwerving

Datum
2015
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Schenking Stichting Het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief, 2015; bruikleen Nederlandsch Economisch-Historisch Archief aan Museum De Lakenhal, 1972-2015
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan