Reliëf met twee putti en een lam, 1740

Jan Baptist Xavery

Jean-Baptiste Xavery was de belangrijkste beeldhouwer in de 18de eeuw. Hij werkte vooral in Den Haag waar hij onder meer werkte voor het stadhouderlijk hof. Het reliëf met twee putti is afkomstig uit de majestueuze grote zaal van het pand Rapenburg 48 te Leiden. Voor dezelfde zaal maakte Xavery ook een marmeren schouw die zich nu in het Rijksmuseum in Amsterdam bevindt. Het plafondstuk van de schilder Jacob de Wit is te zien in het Mauritshuis te Den Haag. Het pand aan het Rapenburg was eigendom van Diederik baron van Leyden. In 1908 werd de zaal ontmanteld. Voordat het schitterende reliëf bij een Londense kunsthandel terecht kwam, was het jarenlang zoek.

Object

Titel
Reliëf met twee putti en een lam
Objectnaam
reliëf
Inventarisnummer
9370
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Jan Baptist Xavery
Datering
1740
Signatuur
voorzijde, rechtsonder: J:B:X: 1740 F.
Materiaal
marmer
Techniek
gehouwen
Afmetingen
Algemeen: ca. 117 x 103 x 12cm (1170 x 1030 x 120mm)

Onderwerp

Voorstelling
putto, lam, landschap
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
2000
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt Nationaal Fonds Kunstbehoud, daartoe in staat gesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Mondriaan Stichting, Vereniging Stichting Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds, de M.O.A.C. Gravin van Bylandt Stichting en de Vereniging Oud Leiden, 2000.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan