Wachtpost in een bos, 1612

Jan Brueghel de Oude

Het werk van de Zuid-Nederlandse Jan Brueghel de Oude toont nieuwe tendensen in de landschapschilderkunst. Hij gaf als een van de eersten het Nederlandse landschap weer. De generatie voor hem schilderde puur gefantaseerde landschappen met bijbelse taferelen. Brueghel maakte dit schilderij tijdens het Twaalfjarig Bestand, een wapenstilstand tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden. De goed waargenomen soldaten waren echter een alledaagse werkelijkheid.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Wachtpost in een bos
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1302
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Jan Brueghel de Oude
Datering
1612
Signatuur
voorzijde, linksonder: BRUEGHEL 1612
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 48,3 × 36,4 × 2cm (483 × 364 × 20mm)
Met lijst: 48,8 × 62,6 × 3,5cm (488 × 626 × 35mm)

Onderwerp

Voorstelling
dorpsgezicht, paard, ruiter, bos, kerk, boom, landschap, man

Verwerving

Datum
1993
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1993; dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat gesteld en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan