Vaandel van Mathesis Scientiarium Genitrix met draagstok, 1885

Anoniem

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Rechthoekig donkerrood velours vaandel met een wit zijden valletje aan de bovenzijde met korte bouillonfranje. In het midden van het vaandel een bewerkte lauwerkrans van zilver metaaldraad waarin tekst: "MATHESIS SCIENTIARIUM GENITRIX". Onder de krans de jaartallen 1785 en 1885 met drie kleine kwasten. In de middelste en grootste boog zijn meetinstrumenten weergegeven. Het vaandel is langs de randen geheel afgewerkt met goudgalon. De achterkant is katoen. Het vaandel hangt aan een houten dwarslat met goudkleurige uiteinden waaraan een goudkleurig koord hangt met twee kwasten. Hierbij een blank gelakte, houten draagstok met erop een uit hout gesneden topornament. De onderzijde van de stok is afgerond. Aan de bovenzijde is een haak in de stok gedraaid, voor het bevestigen van de vaandel. Het topornament is voorzien van het gekroonde wapen van Leiden en eronder de letters "M.S.G." Het wapenschild is wit geschilderd, de sleutels van het wapen en de letters rood. De rest is verguld. Het topornament is middels een grote en een kleine metalen pin op de draagstok zeer vast gestoken.

Object

Titel
Vaandel van Mathesis Scientiarium Genitrix met draagstok
Objectnamen
vaandel, draagstok, topornament
Inventarisnummer
11122
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anoniem
Datering
1885
Materialen
metaaldraad, hout, zijde, velours, katoen
Technieken
geappliqueerd, geborduurd, genaaid
Afmetingen
Vaandel met draagstok en kwast: 162 × 116 × 8cm (1620 × 1160 × 80mm)
Vaandel: 128 × 84cm (1280 × 840mm)
Draagstok inclusief topornament: 259,2 x 30 x 4,3cm (2580 x 305 x 40mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadswapen

Verwerving

Datum
2015
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overdracht ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) Leiden, 2015; Bruikleen ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) Leiden, MSG archief (Mathesis Scientiarium Genitrix), 1997-2015.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan