Musicerend gezelschap, 1626

Rembrandt Harmensz. van Rijn

Rembrandt schilderde deze huiselijke scène met een musicerend gezelschap in zijn geboortestad Leiden toen hij 21 jaar oud was. De oude vrouw met gestreepte hoofddoek zien we terug in het werk van zijn vriend Jan Lievens (inv.nr. B 1425). De uitbundige kostuums komen voort uit Rembrandts fantasie en zijn deels gebaseerd op bestaande oosterse motieven. Het stilleven met oude boeken op de voorgrond symboliseert het tijdelijke karakter van bezittingen en vermaak.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Musicerend gezelschap
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1594
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Rembrandt Harmensz. van Rijn
Datering
1626
Signatuur
signatuur en datum, linksonder: ‘RH 1626’
Materialen
olieverf, paneel
Afmetingen
Algemeen: 63,5 × 48cm (635 × 480mm)

Onderwerp

Voorstelling
boek, musiceren, harp, man, allegorie, viool, luit, vrouw

Verwerving

Datum
2021
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksmuseum Amsterdam, 2021. Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt en de Stichting tot Bevordering van de Belangen van het Rijksmuseum.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan