Museum De Lakenhal is tijdelijk gesloten

Historiestuk met zelfportret van de schilder, 1626

Rembrandt Harmensz. van Rijn

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Historiestuk voorstellende een zuilengalerij met op een verhoging links een vooraanstaande man (keizer, koning of consul?). Hij is driekwart naar rechts gewend, houdt in de rechterhand een opgeheven scepter en laat de linkerhand in de zijde rusten. Hij draagt een kroon met witte pluim, een korte grijze baard, een rijk geborduurd, groen gewaad met bruine tot lila mantel, waaronder een groot zwaard. Rechts voor deze man zijn twee mannen geknield: de voorste in een rood gewaad met een gele sjerp, een zwaard en een rondas waarop een zon staat, en de achterste in een groen kleed, beide handen omhoog heffend. Rechts achter hen staat een man met een opgestoken rechterhand, een zwerend gebaar makend. Hij draagt een borstkuras over een lilaroze met geelbruin gewaad. Iets meer naar links staat, recht naar voren gewend en de beschouwer aankijkend, een man met een wandelstok. Hij draagt een groen gestreept kleed en bruine mantel met bandelier. Tussen deze groep en de vooraanstaande man zit een achter een met een groen kleed bedekte tafel een schrijver, die verwonderd van zijn schrijfboek naar de vooraanstaande man omkijkt. Achter hem een zwaar gebouwde bejaarde man, in een geelroze gewaad en lila met grijs bont afgezette mantel. Voorts boven de linkerschouder van de vooraanstaande man een jonge man met een hellebaard (zelfportret van een jonge Rembrandt) en meer naar rechts soldaten met lange steekwapens. Links van de vooraanstaande man een officier met commandostaf, dragend een groenblauwe baret met witte en groene pluimen, bruin gewaad en witte sjerp en groene gordel. Bij de officier staat een jongen (sleepdrager?) en geheel op de achtergrond een baardige oude man en een nauwelijks zichtbare donker geschilderde kop met rode baret en donkere pluim. Links op de voorgrond liggen verschillende wapens: een trom, een hellebaard, enkele speren, musketlopen (?), een borstkuras, een halsberg, een rondas en een helm. Op de treden ligt een wit laken met bonte franje. Rechts op de achtergrond is een klassiek stadsgezicht met toren, kerk en ronde tempel te zien, met in het midden een hoge zuil waar enkele mannen bij staan. Rechtsonder gesigneerd. Schilderij zit in een zwartgeverfde houten lijst en zit achter glas.

Object

Titels
Historiestuk met zelfportret van de schilder
History Painting
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 564
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Rembrandt Harmensz. van Rijn
Datering
1626
Signatuur
voorzijde, rechtsonder: R[L] 16[2]6
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 90,1 × 121,3cm (901 × 1213mm)
Met lijst: 111,5 × 143,5 × 6cm (1115 × 1435 × 60mm)

Onderwerp

Voorstelling
blanke wapens, soldaat, stadsgezicht, jongen, man, historiestuk

Verwerving

Datum
1948
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 1948; dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat gesteld en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan

Onderdeel van

Themajaar: Rembrandt en de Gouden Eeuw

Lees het hele verhaal

Onderdeel van

portretten

Lees het hele verhaal