Het wereldse leven van Maria Magdalena, 1519

Lucas van Leyden

Afdruk van een gravure met een voorstelling van een groep staande en zittende mensen onder bomen. Links van het midden is Maria Magdalena afgebeeld, met een stralenkrans om haar hoofd, als rijke courtisane die zich overgeeft aan wereldse pleziertjes. Naast haar staat een cavalier, een man met een hoed in zijn hand. Samen maken ze danspasjes op de muziek gespeeld door twee muzikanten (een trommelaar en een fluitspeler), rechts van het paar afgebeeld. Op de achtergrond galoppeert ze te paard het bos in, een hert achterna, gevolgd door een jachtgezelschap. Het dansende paartje wordt omringd door andere paeren of groepjes die van de liefde genieten. Links in de hoek rust een strijder met het hoofd in de schoot van een vrpuw. Midden op de voorgrond zit een verstrengeld paar; schuin achter hen een derde liefdespaar, met daarachter de met bladeren omkranste kop van een boerse dichter. Rechts in de hoek leest een jonge vrouw een tekst (zeker geen bijbeltekst) voor aan drie boers uitziende mannen, die door het drinken van alcohol in een goede stemming komen. Geheel links verschijnt van achter een boom een nar, waarschuwend met opgeheven hand voor de gevaren van een overgave aan liefde en plezier. De vrouw naast hem wil naar hem luisteren, maar wordt door haar partner weggetrokken. Middenonder in de gravure gesigneerd. In potlood op de achterzijde "B 122", B No 122", "186 Blok 7" en "C".

Object

Titel
Het wereldse leven van Maria Magdalena
Objectnaam
gravure
Inventarisnummer
S 556
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Lucas van Leyden
Datering
1519
Signatuur
voorzijde, middenonder, in de gravure: 1519 L
Materiaal
papier
Techniek
gedrukt
Afmetingen
Drager: 28,9 x 39,5cm (289 x 395mm)
Dagmaat: 29,7 x 40cm (297 x 400mm)
Met passe-partout: 42,5 x 60cm (425 x 600mm)

Onderwerp

Voorstelling
hert, musiceren, heilige, nar, landschap, boom, paard, trom, man, fluit, bijbelse voorstelling, maria magdalena, jagen, vrouw

Verwerving

Datum
1895
Wijze van verwerving
(not assigned)
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan