Vrouw met hond, tussen 1925-1928

Geer van Velde

Vrouw met hond ontstond in de eerste jaren van Geer van Velde’s verblijf in Parijs. In deze periode schilderde hij vaker naïeve, boerenscènes, waarin de invloed van Chagall een rol speelt. Dat is ook het geval in deze gouache waarin de hoekig weergegeven vrouw en hond beide een blauw hoofd hebben. Het werk houdt het midden tussen mysterie, sprookje en realiteit. Geer van Velde vestigde zich – vrijwel gelijktijdig met zijn broer Bram – vanaf 1925 in Parijs. In december 1926 schreef Geer in een brief aan zijnweldoener Eduard H. Kramers zich te willen ontdoen van alles wat hij heeft geleerd om uiteindelijk geheel ‘puur’ tegenover de wereld te kunnen staan. Pas dan ontstaat naar zijn mening echt originele kunst.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Vrouw met hond
Objectnamen
aquarel, gouache
Inventarisnummer
S 5753
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Geer van Velde
Datering
tussen 1925-1928
Signatuur
rechts onder: Geer v Velde
Materialen
papier, gouache, waterverf
Afmetingen
Dagmaat: 59 × 44,3cm (590 × 443mm)
Met passe-partout: 85 × 60cm (850 × 600mm)

Onderwerp

Voorstelling
hond, vrouw

Verwerving

Datum
2015
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aangekocht van Ab Mahn, Den Haag
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan