Kerkinterieur van de Pieterskerk met het grafmonument van burgemeester Van der Werf uit de Hooglandse Kerk, Leiden, ca. 1661

Anthonie van Borssom

In dit 17de-eeuwse kerkinterieur is het rouwmonument voor Pieter van der Werf, de held van Leidens Ontzet in 1574, als blikvanger op de voorgrond afgebeeld. Het monument werd in 1661 gemaakt in opdracht van Van der Werfs kleinkinderen, die daarmee hun overleden grootvader wilden herdenken. Maar het is niet de Hooglandse Kerk die hier is afgebeeld, en waarvoor dit monument werd gemaakt, maar de Pieterskerk, destijds de begrafeniskerk voor de elite van Leiden. Met een overvloed aan wapenborden, monniken en heiligenbeelden rondom het grafmonument verbeeldt schilder Anthonie van Borssom de kritiek op Van der Werfs nazaten, die hun voorvader zo groots als een heilige in de kerk verheerlijkten.

Object

Titel
Kerkinterieur van de Pieterskerk met het grafmonument van burgemeester Van der Werf uit de Hooglandse Kerk, Leiden
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 5857
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Anthonie van Borssom
Datering
ca. 1661
Materialen
olieverf, doek
Afmetingen
Drager: 68,8 × 58,1 × 2cm (688 × 581 × 20mm)
Met lijst: 91,5 × 60,5 × 7,9cm (915 × 605 × 79mm)

Onderwerp

Voorstelling
interieur, kerk
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
2021
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan