Interieur van de Pieterskerk te Leiden, 1668

Anthonie van Borssom

Het rouwmonument voor Pieter van der Werf, de held van Leidens Ontzet in 1574, is in dit kerkinterieur als blikvanger op de voorgrond afgebeeld. Hoewel het monument in 1661 in opdracht van Van der Werfs kleinkinderen voor de Hooglandse kerk werd gemaakt, heeft Anthonie van Borssom hier de Pieterskerk afgebeeld. Dit was in de 17de eeuw de begrafeniskerk voor de elite van Leiden. Met een overvloed aan wapenborden, monniken en heiligenbeelden verbeeldt Van Borssom de kritiek op Van der Werfs nazaten, die hun voorvader als een heilige verheerlijkten.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Interieur van de Pieterskerk te Leiden
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
B 1405
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Anthonie van Borssom
Datering
1668
Signatuur
voorzijde, linksonder: A Borssom - f.. [t?] ANNO 16[.8?]
Materialen
olieverf, paneel
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Drager: 56 × 45 × 2,5cm (560 × 450 × 25mm)
Met lijst: 80,5 × 71 × 6,2cm (805 × 710 × 62mm)

Onderwerp

Voorstelling
hond, kind, kerk, man, interieur, vrouw
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
2004
Wijze van verwerving
Bruikleen
Met dank aan
Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, sinds 2004;
Dit kunstwerk behoort tot de Nederlands Kunstbezit-collectie (NK-collectie). Deze collectie bestaat uit kunstobjecten die na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden zijn teruggehaald uit Duitsland en nadien onder beheer zijn gekomen van de Nederlandse Staat. De collectie bevat objecten die mogelijk tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd of onder dwang verkocht. Meer informatie is te vinden op wo2.collectienederland.nl. Indien u informatie heeft over dit kunstwerk kunt u contact opnemen met restitutie@cultureelerfgoed.nl. Dit helpt mogelijk in onze zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan