Home
nieuwsberichten

Nieuwsbericht | 14 maart 2024

Deelnemers project Draden bekend

Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, kwamen de deelnemers van het project Draden voor het eerst samen in Museum De Lakenhal. Deze twaalf vrouwen uit Leiden en omgeving hebben veel meer gemeen dan alleen hun migratie- of bi-culturele achtergrond: ze werken allemaal in hun vrije tijd graag met textiel. De komende maanden komen zij regelmatig samen in het museum om hun kennis en verhalen met elkaar te delen.

Over het project

Het doel van het project Draden is om vrouwen uit Leiden en omgeving hun liefde voor handwerk en textiel te laten uitwisselen en elkaars tradities te leren kennen. Zo delen zij hun kennis met elkaar, maar ook met bezoekers van Museum De Lakenhal en andere geïnteresseerden.

Kennismaken

Tijdens de kick-off op 8 maart maakten de vrouwen kennis met elkaar. Ook kregen zij een rondleiding door het museum. Daarnaast leerden zij kunstenaar Ramia Suleiman, die het project zal begeleiden, beter kennen. De vrouwen hebben zeer diverse achtergronden: zij komen onder meer uit Chili, Argentinië, Zwitserland, Marokko, Pakistan, Turkije, Palestina, Syrië, Algerije en Indonesië.

Foto: Bibi Veth

Feestelijke eindpresentatie

Wil je het proces van deze vrouwen blijven volgen? Dat kan! De komende maanden geven zij inzicht in hun maakprocessen. Het project Draden wordt afgesloten met een feestelijke eindpresentatie op 12, 13 en 14 juli in Museum De Lakenhal. Tijdens deze dagen geven de deelnemende vrouwen ook workshops in de textieltechnieken waarvan zij het meest houden.

Foto: Bibi Veth

Over het project Draden

Het project Draden wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Museum De Lakenhal verwelkomt van 3 maart tot en met 21 juli 2024 de internationaal bekende kunstenaar Kimsooja voor haar eerste solotentoonstelling in Nederland. Kimsooja (Zuid-Korea, 1957) is een veelzijdig kunstenaar: ze werkt in video, performance en textiel. De thema’s migratie, oorsprong en ambacht lopen als rode draden door haar werk.

Foto: Bibi Veth

De deelnemers aan het project (van links naar rechts): Carolina Schapira Aguirre, Amina Aarab, Sabra Malik, Ramia Suleiman (begeleidend kunstenaar), Brigitte Stark, Zohr Sriri, Ghada Abhari, Nezahat Durmazuçar, Rabia El Bekkouri, Saïda Belghoul, Paola Varela Marnich, Mariam Bouali, Wytske Visser (Museum De Lakenhal).

Dit project is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.