Home
activiteit

Museumnacht Leiden in Museum De Lakenhal

zaterdag 28 mei | van 20.00 tot 01.00 uur

Op zaterdag 28 mei is de veertiende editie van de Museumnacht Leiden. Met het thema déjà vu vloeien werkelijkheid en droom samen tijdens de Museumnacht, waarbij je in verschillende deelnemende musea kunt deelnemen aan allerlei activiteiten tot 's avonds laat. Ook Museum De Lakenhal doet mee, lees hieronder wat er te doen is.

tickets

meer info en tickets bij Museumnacht Leiden

Op zaterdag 28 mei kun je tussen 10.00 en 17.00 uur ook tickets aan de kassa van Museum De Lakenhal kopen.

Cathelijne Blok over de geschiedenis van kunstnijverheid

20.30 - 23.00 uur

Oude technieken herleven. Breien, haken, borduren, meubels maken of zeefdrukken; doe-het-zelven staat weer volop in de belangstelling. Bij kunstenaars én het grote publiek. Cathelijne Blok, kunsthistorica, spreker en oprichter van het feministische kunstplatform Tittymag, vertelt je er alles over. In Museum De Lakenhal neemt ze je in vogelvlucht mee door de geschiedenis van kunstnijverheid. En laat ze zien hoe verschillende jonge makers de discipline in een nieuw jasje steken.

meer info
Cathelijne Blok
Cathelijne Blok

Workshop Visible Mending – Handwerkstudio Leiden

20.00 - 01.00 uur

Een gat of scheur in je favoriete kledingstuk? Stop ‘m in je totebag en kom het repareren op de Museumnacht! Verschillende textielkunstenaars van Handwerkstudio Leiden leren je in het Atelier van Museum De Lakenhal hoe je een kledingstuk nieuw leven in kan blazen. Tijdens de workshop Visible Mending experimenteer je met verschillende materialen en leer je de kneepjes van het vak. Zo schenk je een kapotte broek of blouse een tweede leven. Of pimp gewoon de kleding die je al aanhebt. Dan heb je meteen een kekke outfit voor op de Afterparty!

meer info

Theatergezelschap Domino speelt Déjà Vu

tussen 20.15 en 21.50 uur

Domino is een Leidse theatergroep voor mensen met een beperking. 25 acteurs, regisseurs en coaches repeteren elke week in Scheltema. Tijdens Museumnacht 2022 treden ze op bij Museum De Lakenhal. Van het Leids Ontzet tot de handel in Leids Laken, Domino speelt scenes uit de geschiedenis van Leiden met een frisse blik. Dwaal rond op het plein van het museum en waan jezelf even in het verleden van de textielstad.

– 20.15 – 20.30 uur in Papegang de voorstelling Eed

– 20.55 – 21.00 uur op Achterplaats de Kistendans

– 21.15 – 21.30 uur in Papegang de voorstelling Eed

– 21.45 – 21.50 uur de Kistendans op Achterplaats

meer info
Theatergezelschap Domino
Theatergezelschap Domino

Planktonium

20.15 - 21.00 uur

Tijdens de Museumnacht is de magische kunstfilm Planktonium te zien in het auditorium van Museum De Lakenhal. Leidse kunstenaar Jan van IJken maakte deze korte, abstracte film over het geheime leven van plankton. Die organismen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien, maar dat maakt ze niet minder schitterend! Planktonium neemt je mee naar een onbekend universum, bewoond door wonderschone wezens uit Nederlandse sloten en meren. De bijzondere geluidscompositie werd gemaakt door de Noorse kunstenaar Jana Winderen. Jan van IJken geeft een introductie op de film en beantwoordt vragen.

meer info

DansBlok OVER & OVER

Tussen 22.00 en 00.15 uur

Iedereen zoekt wel eens een uitlaatklep om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur. In deze beeldende en fysieke voorstelling nemen vier dansers je een avond mee de club in. Een wereld waarin je schaamteloos jezelf kan zijn, zorgen tijdelijk verdwijnen en je je kan verliezen in het moment. Wat gebeurt er wanneer je je verwachtingen loslaat? Welke grenzen vervagen? OVER & OVER is een aanstekelijke, uitdagende, energieke dansvoorstelling die je de nacht in sleurt. Tijdens Museumnacht danst Leids collectief DansBlok een korte versie van deze voorstelling. DansBlok bestaat uit Rosa Allessie, Éryn Nieuwint, Dieuwertje Spek en Tessa Wouters.

meer info

Fashion for Good: Tips voor een duurzame garderobe

21.15 - 22.00 uur

Steeds meer mensen proberen hun garderobe te verduurzamen. Maar hoe pak je dit aan? De wereld van duurzame mode is erg complex. Het Fashion for Good Museum helpt je in deze interactieve sessie op weg met tips voor een duurzame kledingkast. Fashion for Good gelooft dat de mode industrie kan én moet veranderen en is expert in het verspreiden van de juiste kennis hierover. De sessie zal worden verzorgd door duurzame mode expert Yael. Voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, duurzaamheid of innovatie.

meer info

Alicia Fernandez – Foto in zilver

20.00-23.00 uur

Waan je in de roerige jaren ’20 van de vorige eeuw! Laat jezelf door professioneel fotografe Alicia Fernandez Solla vereeuwigen in een zilveren weerspiegeling tussen de werken van de tentoonstelling Christa Ehrlich – pionier in design. Ehrlichs ontwerpen zijn verrassend modern, maar jouw gezicht krijgt een nostalgisch randje. Dat is pas een déjà vu…

meer info

Klassieke pianist Willemijn de Widt

20.00 - 23.00 uur

In Museum De Lakenhal staat altijd een vleugel op zaal waar bezoekers op mogen spelen. Ook tijdens Museumnacht kun je zelf achter de toetsen kruipen. Op gezette tijden kun je ook komen wegdromen bij het romantische repertoire van klassiek pianiste Willemijn de Widt, terwijl je de kunstwerken van Van Doesburg en andere modernisten op je laat inwerken...

meer info

DJ La Mer

20.00 - 00.00 uur

DJ, cellospeler, composer, electronic music producer – de Haagse La Mer is het allemaal tegelijk. Ze combineert een klassieke scholing met passie voor elektronische muziek en creëert zo haar eigen unieke sound. Met verschillende flows speelt ze dwars door allerlei genres. Dat klinkt wel héél lekker op het monumentale voorplein van Museum De Lakenhal.

meer info

Muziek van Stella Polaris

20.00 - 23.00 uur

De zangeressen van vocaal ensemble Stella Polaris uit Leiden vonden elkaar in hun liefde voor het betoverende werk van de Noorse componist Ola Gjeilo. Hun repertoire bestaat uit muziek van de Renaissance tot nu. Van de vurige vocale klanken van Monteverdi tot aan de lieflijke muziek van de Nederlandse componist Jetse Bremer en vele componisten daartussen. Met Ola Gjeilo als de Poolster waarop zij hun muzikale koers varen. Laat jezelf verrassen door hun zangkunsten tijdens de Museumnacht!

meer info

Rondleidingen door de collectie

Tussen 20.00 en 23.50 uur

De hele avond kun je dondleidingen van 20 minuten door de vaste collectie volgen. Een déjà vu van Leidse geschiedenis door enthousiaste deskundigen.

meer info