Home
tentoonstellingen

13 mei t/m 28 augustus 2022

Tentoonstelling Christa Ehrlich – Pionier in design

Maak kennis met de van oorsprong Oostenrijkse Christa Ehrlich, die honderd jaar geleden naar Voorschoten vertrok en daar baanbrekend modern tafelzilver ontwierp. In de jaren daarna zette ze een geheel eigen oeuvre neer met Weense invloeden. De recente vondst van haar privé-archief is de aanleiding voor de tentoonstelling Christa Ehrlich – Pionier in design.

Experimenteel en veelzijdig

De van oorsprong Weense ontwerper Christa Ehrlich (1903-1995) maakte op jonge leeftijd naam in Wenen. Op haar 24e had ze al veel ervaring, kennis van trends en een internationaal netwerk, en maakte ze de overstap naar de Zilverfabriek Voorschoten (Van Kempen, Begeer & Vos). Hier experimenteerde zij met de mogelijkheden van zilver, een materiaal waar ze nog niet eerder mee had gewerkt. Ze creëerde minimalistische ontwerpen in de functionele vormentaal van de machine. Deze vormen een spannend contrast met het klassieke zilver dat in die tijd werd gemaakt, versierd met bijvoorbeeld putti of parelranden.

Theepot, Christa Ehrlich, 1931. Deel van driedelig theeservies, 1928-1941. Collectie Zilvermuseum Schoonhoven
Theepot, Christa Ehrlich, 1931. Deel van driedelig theeservies, 1928-1941. Collectie Zilvermuseum Schoonhoven

Christa Ehrlich was veelzijdig: in andere ontwerpen verwerkte ze juist weelderige decoratieve vormen en motieven. Hier is de invloed te zien van haar tijd bij de Wiener Werkstätte, een productiegemeenschap van beeldend kunstenaars in Wenen.

Naast zilveren objecten – van kroketschep tot koffiepot – zijn er modetekeningen, behang en keramiek van haar hand te bewonderen in deze tentoonstelling. Ook is er aandacht voor de twee werelden waarin ze werkte: het Weense creatieve klimaat en de Zilverfabriek Voorschoten.

Theeservies, 1928-1941. Christa Ehrlich. Collectie Zilvermuseum Schoonhoven
Theeservies, 1928-1941. Christa Ehrlich. Collectie Zilvermuseum Schoonhoven
Mokkaservies, Christa Ehrlich, 1938. Collectie Zilvermuseum Schoonhoven
Mokkaservies, Christa Ehrlich, 1938. Collectie Zilvermuseum Schoonhoven

Bijzondere vondst

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de recente vondst van een deel van Ehrlichs persoonlijke archief door gastcurator Annemieke Houben. Deze ontwerpen, foto’s en documenten onthullen nieuwe informatie over Ehrlichs netwerk en werkwijze. Bovendien vond Houben in de nalatenschap van Carel Begeer, directeur-generaal van het bedrijf achter de zilverfabriek, objecten van de Wiener Werkstätte

Het archief van Ehrlich en bijzondere bruiklenen van onder meer het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven vormen in de tentoonstelling een belangrijke aanvulling op de collectie van Museum De Lakenhal. Hierin bevinden zich meerdere werken van de nabijgelegen Voorschotense Zilverfabriek, de plek waar Ehrlichs experimentele werk in productie werd genomen.

vrouw in een mannenwereld

Ehrlichs levensverhaal geeft een prachtig zicht op de ontwikkelingen in ontwerp in de eerste helft van de vorige eeuw, legt Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal, uit. ‘Daarmee is zij exemplarisch voor de pionierende en experimenterende geest die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van wat wij nu de creatieve industrie noemen. Dit maakt Ehrlich, die er niet voor terugdeinsde in een overall op de ladders te klimmen, tot een inspirerend rolmodel – als ontwerper én als vrouw in een mannenwereld.’

Christa Ehrlich in Berlijn, ca. 1929
Christa Ehrlich in Berlijn, ca. 1929

Activiteiten

Bonbonnière met deksel, 1928, Christa Ehrlich | Bol bloemenvaasje, 1928, Christa Ehrlich.
Bonbonnière met deksel, 1928, Christa Ehrlich | Bol bloemenvaasje, 1928, Christa Ehrlich. Collectie Museum De Lakenhal | Collectie Stichting Buitenplaats Berbice

Van zilverspreekuren, een workshop blockprinten of een rondleiding in gebarentaal: rondom de tentoonstelling van Christa Ehrlich valt veel te beleven.

naar de activiteiten

Familiespoor - Op reis met Christa Ehrlich

Speciaal voor families is er een Familiespoor voor deze tentoonstelling. Haal de reisgids en het bijbehorend tasje op bij de informatiebalie en ontdek de wereld van Christa Ehrlich. Speur naar details, speel spelletjes op zaal en oefen zelf met ontwerpen.

lees meer

sieradenlijn Impressions

Foto: Marieke Verdenius

Geïnspireerd door Christa Ehrlich maakte de Leidse ontwerper Eva Schreuder een sieradelijn. Schreuder dook samen met gastconservator Annemieke Houben in het bijzondere oeuvre en archief van Ehrlich. De florare tekeningen en patronen inspireerden haar tot het ontwerpen van een set oorbellen en twee hangers. De sieraden zijn te koop in de museumwinkel.

meer over Impressions

Documentaire Omgewoelde aarde

Documentairemaker Marit Geluk volgde Eva Schreuder tijdens haar ontwerpproces voor de documentaire Omgewoelde aarde. De film duurt 15 minuten en is gedurende de tentoonstelling in het Auditorium te zien én online.

bekijk de film


Zilveren vaas, 1928, Christa Ehrlich voor de Koninklijke Zilverfabriek, Voorschoten Begeer
Zilveren vaas, 1928, Christa Ehrlich voor de Koninklijke Zilverfabriek, Voorschoten Begeer Collectie Centraal Museum, Utrecht
Ornamentontwerp voor de Weense behangfabriek Max Schmidt, 1925
Ornamentontwerp voor de Weense behangfabriek Max Schmidt, 1925 MAK - Museum of Applied Arts, Wenen
Christa Ehrlich tijdens de opbouw van de Wereldtentoonstelling 1925 in Parijs.
Christa Ehrlich tijdens de opbouw van de Wereldtentoonstelling 1925 in Parijs.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Annemieke Houben.

Met dank aan:

Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland | Leiden, Stad van Ontdekkingen | M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.