Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

22 april 2021

Rembrandts schilderij 'MUSICEREND GEZELSCHAP' is de komende jaren in Leiden te zien

Musicerend gezelschap, een schilderij van Rembrandt, is de komende jaren te zien in Museum De Lakenhal dankzij een langdurig bruikleen van het Rijksmuseum. Rembrandt schilderde het werk in 1626, toen hij 21 jaar oud was. Het toont dat hij al op vroege leeftijd technisch ambitieus was en experimenteerde met kleur, licht en verschillende taferelen.

Musicerend gezelschap is een vroeg werk van Rembrandt en geeft een mooi inkijkje in zijn Leidse tijd. Na een korte opleiding in Amsterdam bij Pieter Lastman was Rembrandt naar zijn geboortestad Leiden teruggekeerd. In zijn Leidse werkplaats maakte Rembrandt meteen al schilderijen die zich onderscheidden door ongewone onderwerpen, een briljante losse schildertechniek en zin voor experiment. Musicerend gezelschap laat zien dat hij technisch ambitieus was, zelfs in het begin van zijn carrière.

De reis naar Leiden

Museum De Lakenhal heeft in de jaren ´30 getracht het paneel te verwerven maar bracht de hoge vraagprijs toen niet op. Het Rijksmuseum geeft het werk nu langdurig in bruikleen, als dank voor eerdere bruiklenen uit Leiden. Zo werd het beroemde Laatste Oordeel van Lucas van Leyden tijdens de restauratie van Museum De Lakenhal in de Eregalerij van het Rijksmuseum tentoongesteld.

Eerder was Musicerend gezelschap al kort te zien in Museum De Lakenhal, tijdens de tentoonstelling 'De Jonge Rembrandt - Rising Star' (december 2019 tot februari 2020). Het werk is, zodra de musea weer open mogen, in goed gezelschap. In Museum De Lakenhal zijn nog twee werken van Rembrandt te zien: Historiestuk met zelfportret van de schilder uit 1626 en Brillenverkoper, het vroegst bekende werk van de meester.

Experimenteel

In Musicerend gezelschap is de zingende vrouw nogal groot ten opzichte van de mannen, de verhoudingen lijken niet helemaal te kloppen. Toch is de potentie en het vakmanschap van Rembrandt goed terug te zien in hoe de stoffen en materialen zijn geschilderd. Van de zware accenten in het goudbrokaat tot de fijne lijntjes in de houtnerven. De vier muzikanten werden traditioneel herkend als Rembrandts zuster Lysbeth, zijn broer Adriaan, zijn moeder en schilder Jan Lievens (met de harp), met wie Rembrandt in zijn Leidse jaren nauw samenwerkte.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter.

Voor meer informatie, niet voor publicatie

Neem contact op met Harriot Voncken: h.voncken@lakenhal.nl | +31 (0)6 34364191