Home

NIEUWS

VRIENDENVERENIGING VBL KOOPT TOPSTUK VAN LEIDSE FIJNSCHILDER
13 december 2022
Onze vereniging heeft een bijzondere aankoop gedaan! Het gaat om een 17e-eeuws schilderij – een hoogtepunt uit het oeuvre van een prominente Leidse fijnschilder: Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij van Ary de Vois uit 1664. Het werk is sinds dinsdag 13 december 2022 te zien in Museum De Lakenhal. We zijn heel blij met deze aankoop, die we deden dankzij de nalatenschap van Carla van Steijn en met steun van Vereniging Rembrandt. Wij geven het schilderij in eeuwigdurend bruikleen aan Museum De Lakenhal. Hiermee hebben we misschien wel het mooiste werk van de kunstenaar kunnen toevoegen aan de collectie van het museum. Bovendien vertelt deze vaandeldrager een Leidse geschiedenis. Dankzij een schenking van het Lucas van Leyden Mecenaat kon voor het schilderij een nieuwe lijst gemaakt worden, een exacte replica van een lijst uit de jaren 1660.

KONINKLIJKE EREPENNING VOOR VRIENDENVERENIGING VBL
Op donderdag 11 april 2019 heeft Haro Schultz van Haegen, voorzitter van de vriendenvereniging VBL, uit handen van de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, de heer Jaap Smit, een Koninklijke Erepenning gekregen. De vereniging bestond op 28 oktober 2018 precies honderd jaar. In het heropeningsjaar van Museum De Lakenhal viert de VBL dat op 11 januari 1919, de statuten van de vriendenvereniging VBL officieel bij Koninklijk Besluit werden goedgekeurd en daarmee viert de VBL haar 100-jarig jubieum. Met de feestelijke uitreiking van de Koninklijke Erepenning in de Burgerzaal van het stadhuis van Leiden werd het officiële startschot gegeven van de viering van het eeuwfeest.

MILJOENENSCHENKING VOOR VRIENDENVERENIGING VBL
Donderdag 21 maart 2019 maakte Museum De Lakenhal bekend dat de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal (vriendenvereniging VBL) een erfenis heeft ontvangen ter waarde van circa 5 miljoen euro. De schenkster, Carla van Steijn, was jarenlang lid van de Vriendenvereniging VBL en had een bijzondere band met het museum, de medewerkers en het vriendenbestuur.

Deze miljoenenerfenis komt bovenop eerdere schenkingen die door Carla van Steijn bij leven en welzijn aan de vriendenvereniging werden gedaan ten behoeve van de collectie én voor de restauratie en uitbreiding van het museumcomplex. Vanwege de grote betekenis van deze bijdragen aan de restauratie en uitbreiding, draagt het nieuwe gebouw de naam Van Steijn Gebouw.

ZELDZAAM WERK VAN DOESBURG AANGEKOCHT MET HULP VAN VRIENDENVERENIGING VBL
Museum De Lakenhal heeft op de veiling in Londen een zeldzaam, abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Contra-compositie VII kon worden aangekocht dankzij de genereuze steun van onder meer een bijzondere jubileumschenking van de Vriendenvereniging VBL, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vriendenvereniging in 2018.

Haro Schultz van Haegen, voorzitter van de Vriendenvereniging: “Deze aanwinst voor de collectie van Museum De Lakenhal is echt bijzonder te noemen. Een schilderij van Van Doesburg van deze kwaliteit komt zelden op de markt. De Vriendenvereniging van Museum De Lakenhal (VBL) was al langer van plan om voor de viering van ons jubileum in 2019 het museum een mooi cadeau te doen. Dat wij dat in deze vorm met onze bijdrage kunnen doen, vinden wij heel passend. 100 jaar De Stijl, en volgend jaar 100 jaar VBL - het kan niet mooier".