Home
persberichten

Persbericht | 26 juni 2024

Vrouwen wisselen affiniteit met textiel uit in project Draden

Eindresultaat op 12, 13 en 14 juli te zien als onderdeel van tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots

Op 12, 13 en 14 juli is in Museum De Lakenhal het eindresultaat te zien van het project Draden, onderdeel van de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Hierbij delen twaalf vrouwen met wortels buiten Nederland en een liefde voor textiel hun kennis en verhalen met elkaar. Het eindresultaat is een collage van verschillende culturen en technieken, zoals vilten, borduren en haken. Filmmaker Frances Rompas volgde het maakproces.

OVER HET PROJECT

In het project Draden wisselen vrouwen uit Leiden en omgeving hun liefde voor handwerk en textiel uit en leren ze elkaars tradities kennen. Zo delen ze hun kennis met elkaar, maar ook met bezoekers van Museum De Lakenhal en andere geïnteresseerden. De vrouwen hebben zeer diverse achtergronden: ze hebben wortels in Chili, Argentinië, Zwitserland, Marokko, Pakistan, Turkije, Palestina, Syrië, voormalig Nederlands-Indië en Algerije. De vrouwen worden begeleid door kunstenaar Ramia Suleiman. Ze werken gezamenlijk aan een presentatie van hun textielwerken.

FEESTELIJKE EINDPRESENTATIE

Tijdens een eindpresentatie op 12, 13 en 14 juli in Museum De Lakenhal exposeren de deelnemende vrouwen hun textielwerk waar ze tijdens de ontmoetingen aan werkten in het museum. Daarnaast geven ze op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli workshops in textieltechnieken uit onder andere Palestina, Marokko en Chili. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Museum De Lakenhal.

FILM VAN MAAKPROCES

Filmmaker Frances Rompas volgde het maakproces rondom Draden, dat achter gesloten deuren plaatsvond. Ze legde de bijeenkomsten vast en sprak met begeleider Ramia Suleiman. In de korte film komen ook verschillende deelnemers aan het woord over hun deelname aan het project. Tijdens het presentatieweekend is de film in het museum te zien.

ONDERDEEL VAN TENTOONSTELLING KIMSOOJA

Het project Draden wordt georganiseerd bij de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots. Museum De Lakenhal verwelkomt tot en met 21 juli 2024 de internationaal bekende kunstenaar Kimsooja voor haar eerste solotentoonstelling in Nederland. Kimsooja (Zuid-Korea, 1957) is een veelzijdig kunstenaar: ze werkt in video, performance en textiel. De thema’s migratie, oorsprong en ambacht lopen als rode draden door haar werk.

Het project is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.

De deelnemers aan het project (van links naar rechts): Carolina Schapira Aguirre, Amina Aarab, Sabra Malik, Ramia Suleiman (begeleidend kunstenaar), Brigitte Stark, Zhor Sriri, Ghada Abhari, Nezahat Durmazuçar, Rabia El Bekkouri, Saïda Belghoul, Paola Var
De deelnemers aan het project (van links naar rechts): Carolina Schapira Aguirre, Amina Aarab, Sabra Malik, Ramia Suleiman (begeleidend kunstenaar), Brigitte Stark, Zhor Sriri, Ghada Abhari, Nezahat Durmazuçar, Rabia El Bekkouri, Saïda Belghoul, Paola Var Foto: Bibi Veth

NOOT VOOR PERS, NIET VOOR PUBLICATIE

Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool, medewerker PR & Online Communicatie, via a.van.den.dool@lakenhal.nl en +31 (0)6 81 05 27 47.