Home
persberichten

8 december 2023

Kwinnie Lê winnaar Doesjenel Prijs 2023

Kwinnie Lê is de winnaar van de eerste editie van de Doesjenel Prijs voor jonge Leidse kunstenaars. Dat werd op vrijdagavond 8 december bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Museum De Lakenhal. Zij ontvangt een geldbedrag van 5000 euro en een kunstobject ontworpen door Judith Bloedjes.

Bekendmaking tijdens Lakenhal Laat

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens Lakenhal Laat, de maandelijkse avondopenstelling van Museum De Lakenhal. Tijdens deze editie werd de prijs uitgereikt door Wies van Moorsel, nicht van Nelly van Doesburg, een van de naamgevers van de prijs. Zij reikte de prijs uit aan Kwinnie Lê, wier werk zich begeeft op het snijvlak van lichaam en taal. Poëzie vormt de rode draad in haar performances, installaties en videokunst. Al haar werken ontstaan vanuit een orale en veelal persoonlijke geschiedenis, waarin haar Vietnamese afkomst en intergenerationele trauma’s centraal staan. Voor deze presentatie maakte zij een nieuw en diep persoonlijk videowerk Cao gió (schraap de wind).

Aangrijpend en diep persoonlijk

De jury, bestaand uit onder meer Heske ten Cate (artistiek directeur Nest Den Haag), beeldend kunstenaar Kevin Osepa en spoken word-artiest en onderzoeker Alexander Cromer, noemt Cao gió ‘een aangrijpende performatieve interpretatie van de medicinale praktijk’. ‘Op visueel krachtige maar ook poëtische wijze weet Lê ons mee te nemen in een aangrijpende zoektocht naar haar familie, haar voorouders en vooral naar zichzelf. Het werk is diep persoonlijk, maar raakt eenieder en werkt daardoor sterk verbindend,’ aldus het juryrapport.

Kwinnie Lê's installatie in Museum De Lakenhal
Kwinnie Lê's installatie in Museum De Lakenhal Foto: Joep Jacobs

Drie genomineerden

Op 16 mei werden tijdens de Industry Day, de jaarlijkse bijeenkomst voor Leidse makers, de drie genomineerden voor de Doesjenel Prijs bekendgemaakt. De drie genomineerden, G.C. Heemskerk, Emma van Noort en Kwinnie Lê, delen een groot gevoel voor materiaalgebruik en een originele omgang met tradities en geschiedenis. De jury roemde de kwaliteit van de inzendingen en noemde de kunstenaars ‘ambitieus, inspirerend en zeer divers in hun werkwijze en uitingsvormen’. Het werk van deze drie genomineerden is van 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien tijdens een gezamenlijke tentoonstelling in Museum De Lakenhal.

Over de Doesjenel Prijs

Met de Doesjenel Prijs wil Museum De Lakenhal de ontwikkeling van jong kunsttalent stimuleren. Beeldend kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden kunnen zich elke twee jaar aanmelden voor een open call. Een professionele jury selecteert drie genomineerden, die een tentoonstelling in Museum De Lakenhal krijgen. De winnaar van de Doesjenel Prijs wint een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. De Doesjenel Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal.

Over het prijsobject

Lê ontvangt naast een geldbedrag van 5000 euro ook een prijsobject van de Leidse kunstenaar Judith Bloedjes: de Doesjenel Cirkel. Bloedjes koos voor een handzaam formaat, zodat de winnaar het object als een talisman bij zich kan dragen. De dubbele cirkelvorm − een cirkel in een cirkel − is een subtiele verwijzing naar een ontwerp van een beeld door Theo van Doesburg, getiteld Vierkant in vierkant. Bij het object ontvangt de winnaar een persoonlijke brief van Bloedjes, als uiting van verbondenheid tussen een ervaren en een beginnend kunstenaar.

Prijsobject door Judith Bloedjes
Prijsobject door Judith Bloedjes

Stemmen op de publieksfavoriet

Bezoekers die benieuwd zijn naar het werk van de winnaar en de andere twee genomineerden, zijn nog tot en met 7 januari 2024 welkom in Museum De Lakenhal. Daar kun je ook stemmen op je publieksfavoriet. De winnaar wordt op 5 januari 2024 bekendgemaakt via lakenhal.nl/doesjenel.

NOOT VOOR PERS, NIET VOOR PUBLICATIE Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool, medewerker PR & Online Communicatie | 06 34 20 35 36 | a.van.den.dool@lakenhal.nl. Onderstaande beelden mogen worden gebruikt voor publicaties.