Penning ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Mathesis Scientiarum Genitrix, 1985

Willem Vis (ontwerp)

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Penning geslagen ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van Mathesis Scientiarum Genitrix. De penning zit in een transparante, kunststof houder, gevat in een kartonnen vouwblad. Op de voorzijde van het vouwblad het toenmalige logo van Mathesis Scientiarum Genitrix (MSG) en de tekst: "200 jaar" en "mts leiden". Aan de binnenzijde van het vouwblad staat in witte letters tegen een rode achtergrond een toelichting op de penning. Er staat: "1785-1985 200 JAAR 'M.S.G.'-LEIDEN Voorzijde: Trappenhuis van het schoolgebouw, waarmee de opgaande lijn in de ontwikkeling van de M.S.G.-leerlingen wordt gesymboliseerd. Tussen de tekst "200 jaar" en "mts leiden" bevindt zich het nieuwe M.S.G.-beeldmerk. Keerzijde: De godin Minerva temidden van leerlingen en studie-attributen met als randschrift "MATHESIS SCIENTIARUM GENITRIX". Aan weerszijden van de jaartallen 1785-1985 de meestertekens van de Rijksmuntmeester en van 's Rijksmunt. De penning, die een diameter heeft van 38 mm, is naar ontwerp van de Hazerswoudse medailleur WILLEM VIS in zeer beperkte oplage geslagen door 'S RIJKSMUNT te Utrecht. Advies: Bewaar de penning in het plastic doosje; vooral bij de z.g. "Proof"-kwaliteit zal een enkele vingerafdruk het glanzende oppervlak bederven. Dit doosje past ook precies in het bijgevoegde coromandelhouten penningstandaardje. Deze penning is geslagen in: Zilver, gehalte 925 [promille], kwaliteit Proof. Brons, kwaliteit Proof. Brons, kwaliteit F.D.C." Van deze drie genoemde opties is op deze kaart de eerste, zilver, aangevinkt. De achterste flap van het vouwblad bevat een ronde uitsparing, waar het doosje met de penning precies in past. Deze is met een stuk plakband in de uitsparing geborgd aan de achterzijde van het vouwblad. Een coromandel houder niet aangetroffen. Het geheel, vouwblad met doosje met daarin de penning, zit in een plastic mapje.

Object

Titel
Penning ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Mathesis Scientiarum Genitrix
Objectnaam
gedenkpenning
Inventarisnummer
11150
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Makers
Willem Vis (ontwerp)
Koninklijke Nederlandse Munt
Datering
1985
Materiaal
zilver
Techniek
geslagen
Afmetingen
Penning: 3,8 × 0,2cm (38 × 2mm)
Doosje: 4,2 × 0,6cm (42 × 6mm)
Kaart (gesloten): 12,2 × 9cm (122 × 90mm)
Totaal in mapje: 12,9 × 9,6 × 0,8cm (129 × 96 × 8mm)
Gewicht, penning in doosje in kaart: 34 gram

Onderwerp

Voorstelling
minerva, personificatie

Verwerving

Datum
2015
Wijze van verwerving
Overdracht
Met dank aan
Overdracht ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) Leiden, 2015; Bruikleen ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) Leiden, MSG archief (Mathesis Scientiarium Genitrix), 2014-2015
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan