Bokaal aangeboden aan stadsarchitect S. van der Paauw, 1858

Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten

Kristallen bokaal met zilveren deksel en zilveren voet. De bokaal heeft een zeshoekige gewelfde voet die bovenop versierd is met graveer- en drijfwerk, voorstellende bloem- blad- en ornamentale motieven. De zilveren stam is opgebouwd uit een schijfvormige basisnodus, een gladde steel en een omgekeerde balustervormige knoop. De kelkvormige bokaal is van dik glas en in zes facetten geslepen. Daarboven een iets uitlopende gladde rand. Op een van de vlakken van de kelk staat in een ovale krans van blad- en knopmotieven onderaan in een lint bij elkaar komend. Hierin is een tekst gegraveerd in zes regels onder elkaar: "HULDE aan den heer [schuinschrift] S. van der Paauw [schuin schrift] LEIDEN 12 Februarij 1859". Delen van de tekst zijn versierd met krullen. De zilveren deksel met gedreven rand is bekroond door een druiventros en twee wingerdbladeren. De rand van circa drie centimeter breed is gedreven met ornamentale C-voluten en rozen- en bladmotieven. Kleine luchtbellen in kelk.

Object

Titel
Bokaal aangeboden aan stadsarchitect S. van der Paauw
Objectnaam
bokaal (beker)
Inventarisnummer
126
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Zilverfabriek J.M. van Kempen & Zonen, Voorschoten
Datering
1858
Merkteken
Op rand voet: Minervakop met C (= keurkamer Den Haag); leeuw tweede gehalte; jaarletter Y (= 1858); meesterteken V K onder maansikkel (= Van Kempen en Zn.)
Materialen
glas, zilver
Technieken
gegraveerd, geblazen, gedreven, geslepen
Afmetingen
Bokaal en deksel: 33,5 x 11,4cm (335 x 114mm)
Bokaal: 24,3 x 11,6cm (243 x 116mm)
Deksel: 9,5 x 11,4cm (95 x 114mm)
diam. kelk: 10,4 cm / diam. voet: 11,3 cm

Verwerving

Datum
1922
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan