Afdruk van een penning op de invoering van haardstedengeld 1666

Arend Smeltzing

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Het auteursrecht van dit object berust niet bij Museum De Lakenhal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Afdruk die lijkt op de keerzijde van een zilveren penning op de invoering van het haardstedengeld in 1666. Op de afdruk staat bovenaan een door twee putti gehouden wapen van Leiden met daaronder een cartouche met "Ao 1666". Daaronder het opschrift: "Wt roock de grootste ydeleheyt De Alchymist geen loot kan trecken Maer yver en gehoorsaemheyt doet roock tot gout en silver strecke Dear yder aenspant met den raedt Is roock een goutmyn voor den staedt.". Het rondschrift zit in een brede rand, waarvan de binnenste een parelrand: "ARGENTVM EX FUMO NON ARS SED OBSEQVIVM FECIT".

Object

Titel
Afdruk van een penning op de invoering van haardstedengeld 1666
Objectnamen
afdruk, penning
Inventarisnummer
194.3
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Arend Smeltzing
Materialen
papier, verguldsel
Technieken
geslagen, verguld
Afmetingen
Algemeen: 5,5cm (55mm)

Onderwerp

Voorstelling
stadswapen
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1888
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan