Gedenkpenning op de opening van het jaagpad langs de Zijl, 1683

Johannes Smeltzing

Gouden gedenkpenning geslagen ter gelegenheid van de opening van het jaagpad langs de Zijl in 1683. Op de voorzijde: Nehalennia, de godin van de scheepvaart staand op een wereldbol te midden van de zee met in haar rechterarm een hoorn des overvloeds en in haar linkerhand een beurtschip. In de verte een schip en een opgaande zon. Hieronder het jaartal "1683"en erboven het rondschrift: "NAVIGATIO". Op de keerzijde: Onder het stadswapen van Leiden aan weerszijden geflankeerd door de familiewapens van Johan van Vesanevelt, Ripperd van Groenendijk, Johan van den Bergh en Johan van Banchem, een gezicht op Leiden vanuit vogelvlucht met op de voorgrond weilanden en het jaagpad langs de Zijl waarop een jager te paard dat een schip trekt. Aan de horizon de stad Leiden. Boven in de lucht links waait uit de wolken de wind met bolle wangen naar rechts. Boven het rondschrift: "MINOR EST NON OMNIBUS UNA".

Object

Titel
Gedenkpenning op de opening van het jaagpad langs de Zijl
Objectnaam
gedenkpenning
Inventarisnummer
1974
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Johannes Smeltzing
Datering
1683
Merkteken
Onder op wereldbol: J S [J. Smeltzing]
Materiaal
goud
Techniek
geslagen
Afmetingen
Algemeen: 4,7 x 0,2cm (47 x 2mm)
Gewicht: 54,5g

Onderwerp

Voorstelling
stadsgezicht, allegorie, stadswapen, globe, paard, vrouw, personificatie, hoorn des overvloeds, ruiter, polderlandschap, schip
Topografie
leiden

Verwerving

Datum
1892
Wijze van verwerving
Geschenk
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan