Justitie tot Leyden, ca. 1623

Claes Jansz. Visscher

Prent met een afbeelding van Gravensteen. Gezicht op het gebouw tijdens een executie op het 'groene zoodje', gadegeslagen door justitie in de galerij en het volk. Links op de achtergrond deels de Pieterskerk. In de bovenhoeken links het zwaard en roede en rechts de weegschaal. Links en rechts van deze afbeelding twee keer twee portretten in een medaillon van 1. "Jan Pieterszoon Lyndrayer tot Leyden", 2. "Samuel de Plecker Saywercker tot Leyden", 3. "Gerrit Kornelisz. Kleermaker tot Leyden" en 4. "Klaes Michielsz. Bontebal Gewesen Secretarius tot Sevenhuysen". Middenboven: "s'Gravensteyn", middenonder, binnen het kader van de prent "Iustitie tot Leyden". Boven de afdruk: "afbeelding der Justitie/soo tot Leyden als Rotterdam, over eenighe Arminiaensche Verraders". Onder de afdruk, op hetzelfde vel een lange tekst in drie kolommen.

Object

Titel
Justitie tot Leyden
Objectnaam
gravure
Inventarisnummer
5724.30
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Claes Jansz. Visscher
Datering
ca. 1623
Materialen
papier, inkt
Techniek
gedrukt
Afmetingen
Drager: 29 x 24,5cm (290 x 245mm)
Met oplegvel: 90 x 62,8cm (900 x 628mm)

Onderwerp

Voorstelling
mansportret, gebouw, kerk

Verwerving

Datum
1951
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Overdracht door Mr. P.R. Blok te 's Gravenhage uit het nalatenschap van Mej. Dr. I. Blok, 1951; Prof. P.J. Blok; Prof. Robert Fruin.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan