Zilveren tabaksdoos met twee landschapstaferelen, 1777

Jan Willem Vergouw

Rechthoekige tabaksdoos met deksel van gedreven zilver, met golvende zijkanten en met onder en boven profielranden. Het deksel is gewelfd met gedreven landelijke voorstelling. Links een vrouw die een koe melkt, rechts een man die twee emmers aan een juk hangend, draagt. De voor- en achtergrond zijn summier aangegeven: gras, struiken en een hek. Om de voorstelling zijn gedreven versieringen aangebracht van krullen en rocailles. Om de welving heen een sierrand met een getand patroon. De onderzijde is gegraveerd met eveneens een landelijke voorstelling. In het midden naast een boom een schaatsenrijder in een landschap. Op de achtergrond en rechts zijn twee boerderijen gegraveerd. Aan weerszijden zijn decoraties aangebracht bestaande uit florale-, rocaille- en krulmotieven. Hier omheen een golvende sierrand, uit minuscule streepjes opgebouwd. Merken staan op de rand bij de opening.

Object

Titel
Zilveren tabaksdoos met twee landschapstaferelen
Objectnaam
tabaksdoos
Inventarisnummer
7919
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Jan Willem Vergouw (maker)
Datering
1777
Merkteken
Op rand van opening: Leiden kleine keur; jaarletter T (= 1777); meesterteken vlammend hart in ruit (= Jan Willem Vergouw); herkeuringsteken gekroonde O (= 1807)
Materiaal
zilver
Technieken
gegraveerd, gedreven
Afmetingen
Algemeen: 4,1 x 13,4 x 6,2cm (41 x 134 x 62mm)

Onderwerp

Voorstelling
melken, struik, bloem, ijsgezicht, landschap, boerderij, schaatsen, boer, boerin, boom

Verwerving

Datum
1973
Wijze van verwerving
Aankoop
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan