Engels gebedsboek in zilveren boekband, tussen 1807-1818

Johannes Desablijn

Zilveren boekband gedecoreerd in Lodewijk XV-stijl. De boekband bestaat uit een scharnierend voor- en achterblad en een slot, bestaande uit twee klampen met een beugel. Het voor- en achterblad zijn gedecoreerd met een voorstelling in reliƫf van een gevleugeld engelenkopje met daaronder een engel met bladranken en bloemmotieven, een ovaal schild met ingeslagen voorstelling, een vogel en nogmaals een gevleugeld engelenkopje tussen krullende bladranken. Rondom een parelrand en een band met ingeslagen, eenvoudige krulmotieven. Het ovale schild aan de voorzijde is gevuld met een voorstelling van een mijter, een kruis en twee miskelken. Het ovaal aan de achterzijde met de werktuigen van de Passie van Christus. De rug is gedecoreerd met drie voorstellingen met in het midden Christus in een lauwerkrans, en boven en onder een gevleugeld engelenkopje. In de boekband zit een Engels gebedenboek met leren omslag "The Pocket Service=Book of the Church of England containing the Book of Common Prayer", uitgegeven door Oxford University Press. Daarnaast nog twee losse foldertje "an Order of Confirmation" en "The Harmony of Holy Week", en zeven Engels en Duitse bidprentjes.

Object

Titel
Engels gebedsboek in zilveren boekband
Objectnamen
boekband, boek
Inventarisnummer
9160
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Johannes Desablijn (maker)
Datering
tussen 1807-1818
Merkteken
Voorzijde: stadskeur Leiden; gehaltemerk cijfer 10 (= 1807-1812); jaarletter c (= 1809-1810); meesterteken JD ineen (= Johannes Desablijn)
Achterzijde: Minervakop; jaarletter J (= 1818)
Materialen
papier, leer, zilver
Technieken
gebonden, gedrukt, gedreven, geslagen
Afmetingen
Algemeen: 4,6 x 15,4 x 10,5cm (46 x 154 x 105mm)

Onderwerp

Voorstelling
bijbelse voorstelling, bijbel

Verwerving

Datum
1981
Wijze van verwerving
Geschenk
Met dank aan
Geschenk Vereniging Belangstellenden in de Lakenhal, 1981
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan