Het ontbijt, 1921

Hendrik Valk

Hendrik Valk wilde de natuur ‘vergeestelijken’. Hij wilde het wezenlijke in de natuur uitdrukken door het accentueren van kernlijnen van de zichtbare werkelijkheid. Ondanks deze stilering blijft de voorstelling herkenbaar. Valk schreef over dit schilderij: ‘Aan tafel zaten twee mannen en een vrouw, links en rechts waren grote vlakken geel aangebracht, koren voorstellend. En op tafel lag een brood - het was een stil moment voordat men zou beginnen te eten.’ Het schilderij maakte deel uit van een religieus getinte serie, die bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verloren ging. Valks werk komt qua werkwijze dicht in de buurt van dat van Bart van der Leck die tot de beweging van De Stijl hoorde.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

  • Bekijk een interview met Hendrik Valk

Object

Titel
Het ontbijt
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 4877
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Hendrik Valk
Datering
1921
Signatuur
voorzijde, rechtsonder: H.V. 21
Materialen
eterniet, caseïneverf
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (oude afmetingen): 53,4 × 100,4cm (534 × 1004mm)
Met lijst: 59,5 × 105,5 × 5,3cm (595 × 1055 × 53mm)

Onderwerp

Voorstelling
eten, man, interieur, vrouw

Verwerving

Datum
1992
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop, 1992, met steun van de Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal, t.g.v. het 75-jarig bestaan van de vereniging.
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan