Zelfportret, 1922

Bram van Velde

Bram van Velde hechtte veel waarde aan een intense uitdrukking van zijn gevoel. ‘Elk stuk is eigenlijk een zelfportret’, vond hij, ‘of het nu een bloemstuk, landschap of een portret betreft.’ In dit schilderij heeft Van Velde zichzelf frontaal, bijna vlakvullend afgebeeld. Elke suggestie van ruimtelijkheid ontbreekt. Het portret valt op door de intensiteit van het kleurenpalet en door de ongepolijste techniek. Het gezicht is met krachtige, rake lijnen in uitgesproken kleuren geschilderd. Door het gebruik van witte contourlijnen en vlakken komt het portret los van de achtergrond. Aan de doordringende blik ontleent het portret zijn zelfbewuste karakter.

Multimedia

Afbeeldingen van dit object mogen niet worden gedownload. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Object

Titel
Zelfportret
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 5400
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

nee

Vervaardiging

Maker
Bram van Velde
Datering
1922
Signatuur
voorzijde, rechtsonder: A. v. Velde
Materialen
olieverf, doek
Techniek
geschilderd
Afmetingen
Algemeen (oude afmetingen): 75 × 50cm (750 × 500mm)
Met lijst: 93,5 × 69 × 4,5cm (935 × 690 × 45mm)

Onderwerp

Voorstelling
mansportret, zelfportret
Afgebeelde persoon
Bram van Velde

Verwerving

Datum
2004
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aankoop 2004, met subsidie van de Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan