Home

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar

Het hele jaar feest

Museum De Lakenhal viert feest. Al sinds 1874 is de voormalige Laecken-Halle de plek voor geschiedenis en kunst in Leiden. We vieren onze verjaardag met allerlei activiteiten en tentoonstellingen. Zo zijn Rembrandts eerste schilderijen 150 dagen te zien en kun je op onze verjaardag, 1 mei, gratis het museum bezoeken. Lees alles over ons feestelijke programma.

Tentoonstellingen

Foto: Joep Jacobs

Rembrandts vier zintuigen - Zijn eerste schilderijen

20 januari t/m 16 juni 2024

Ter ere van de 150e verjaardag van Museum De Lakenhal zijn de vroegst bekende schilderijen van Rembrandt voor het eerst bij elkaar in Leiden te zien. Rembrandt maakte deze reeks toen hij rond de 18 jaar oud was en in Leiden woonde. De vier schilderijen zijn 150 dagen in het museum te zien.

lees meer

Kimsooja - Thread Roots

2 maart t/m 21 juli 2024

Kimsooja is een van de meest toonaangevende kunstenaars ter wereld. In dit jubileumjaar van Museum De Lakenhal komt Kimsooja voor haar eerste solopresentatie naar Nederland. Vanaf 2 maart zie je haar kunst, waarin ze persoonlijke geschiedenis combineert met globale thema's als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn.

lees meer
Kimsooja, Cities on the Move - 2727km Bottari Truck (Artist Facing Mountain), 1997
Foto: Andor Kranenburg/3 October Vereeniging

450 jaar optochten

21 september 2024 t/m 2 maart 2025

Samen feestvieren is van alle tijden. Optochten zijn daarvoor de perfecte vorm. Wandel in deze tentoonstelling door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis. Het museum viert samen met de stad en de universiteit de rijke traditie die Leiden op dit gebied kent.

lees meer

150 JAAR MUSEUM DE LAKENHAL IN AFFICHES

1 MEI 2024 T/M 1 JANUARI 2025

Al zolang Museum De Lakenhal bestaat, verschijnen er affiches. Ze werden gemaakt ter promotie van tentoonstellingen met beroemde Leidenaren als Rembrandt, Floris Verster en de Zangeres Zonder Naam, maar ook voor bijzondere presentaties met kunstgebit-kunst, Japans borduurwerk en verzamelingen pijpen, penningen en postzegels. De affiches brengen de geschiedenis van het museum tot leven, en illustreren tegelijk de evolutie van het advertentieontwerp. Bekijk tijdens ons jubileumjaar een selectie in Café Laken.

lees meer

ZOMERS! – EEN KEUZE UIT DE COLLECTIE

16 juli 2024 T/M 13 oktober 2025

Van Jan Wolkers tot Annie Goddijn: in de zomer van 2024 zie je in de presentatie Zomers! – Een keuze uit de collectie ruim dertig werken van kunstenaars die zich lieten inspireren door de zomer. De werken komen uit de collectie van Museum De Lakenhal en dateren uit de periode 1850 tot 2000, een tijd waarin de beleving van de zomer sterk veranderde van een werk- naar een vakantieperiode. De tentoonstelling is te zien van 16 juli tot en met 13 oktober 2024.

lees meer

Activiteiten

Museum De Lakenhal viert feest

Gratis toegang op 1 mei

Museum De Lakenhal was in de beginjaren vanaf 1874 elke zondagmiddag gratis te bezoeken - al sinds zijn oprichting wilde het museum de stadscollectie voor iedereen toegankelijk maken. Geheel in die traditie is Museum De Lakenhal op haar verjaardag op 1 mei ook gratis open. Met een feestelijk programma met presentaties, muziek, workshops, ontmoetingen en meer.

bekijk het dagprogramma

Nacht van de zintuigen

In de avond kun je ook gratis terecht in het museum tijdens de Nacht van de Zintuigen. Geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts Zintuigen, gaan hedendaagse kunstenaars jouw zintuigen op verschillende manieren bespelen.

bekijk het avondprogramma

College op zondag

Elke eerste zondag van de maand

Tijdens College op Zondag duiken we dieper in de historische en kunsthistorische verhalen bij de collectie. Hoe gaat de restauratie van een collectiestuk in z’n werk? Wat valt er te vertellen over deze nieuwe aanwinst? En op welke manier speelt digitale kennis een rol in beheer van de collectie? College op Zondag vindt elke eerste zondag van de maand plaats in het Auditorium van Museum De Lakenhal van 11.00 tot 12.30 uur. Toegangsprijs is € 5.

lees meer

Museumnacht

zaterdag 1 juni 2024

Ook dit jaar doet Museum De Lakenhal mee aan de Museumnacht Leiden. Tijdens deze avond is het hele museum geopend en kun je meedoen met allerlei activiteiten. Houd de site in de gaten voor het actuele programma.

lees meer

Kunstroute

21 en 22 september 2024

Op 21 en 22 september openen professionele kunstenaars in Leiden hun atelier weer voor publiek. Museum De Lakenhal biedt met de Kunstroute een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van sieraden tot performances.

lees meer
Foto: Simone Both

en meer...

Lees alles over onze geschiedenis

Waar komt het lakenloodje vandaan en waarom heet Museum De Lakenhal zo? En welke reis heeft Het Laatste Oordeel afgelegd voor het in het museum kwam? Dat en meer lees je in de geschiedenis van Museum De Lakenhal, de collectie en het gebouw.