Home

TOEGANKELIJKHEID

We vinden het belangrijk dat iedereen zich in Museum De Lakenhal welkom weet. We halen graag zo veel mogelijk drempels weg die bezoekers kunnen hinderen bij hun museumbezoek. Zo kan iedereen die dat wil genieten van ons gebouw, onze collectie en onze tentoonstellingen. De toegankelijkheid van het museum is een continu proces. Heb je een vraag of een idee om de toegankelijkheid te verbeteren? Neem contact met ons op via info@lakenhal.nl. We denken graag met je mee!

Snel naar: Route naar het museum | Voor mensen met een fysieke beperking | Voor mensen met een visuele beperking | Voor doven en slechthorenden | Voor mensen met dementie en hun dierbaren | Voor prikkelgevoelige bezoekers | Extra begeleiding

De route naar het museum

Let op: Museum De Lakenhal bevindt zich in de historische binnenstad van Leiden. De wegen en stoepen die naar het museum leiden, kunnen hobbelig zijn.

met het ov

De meest duurzame manier om het museum te bereiken, is met het openbaar vervoer. Museum De Lakenhal bevindt zich op 10 minuten loopafstand van station Leiden Centraal. De dichtstbijzijnde rolstoeltoegankelijke bushalte is Nieuwe Beestenmarkt. Vanaf daar is het circa 2 minuten lopen naar het museum. Plan je route via Google Maps.

Met de auto

Voor de ingang van het museum, aan de Oude Singel 32, bevindt zich 1 aangepaste parkeerplaats. Er zijn ook parkeerplaatsen voor mensen met en gehandicaptenparkeerkaart beschikbaar in de Parkeergarage Lammermarkt. Vanaf daar is het circa 3 minuten lopen naar de ingang van het museum. Toch liever ergens anders parkeren? Bekijk dan het overzicht van de aangepaste parkeerplaatsen in Leiden.

Voor mensen met een fysieke beperking

De fysieke toegankelijkheid van het pand

Museum De Lakenhal is voor het grootste deel toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Er is geen vaste route, we nodigen je van harte uit om lekker door te zalen te dwalen. Vrijwel alle verdiepingen zijn bereikbaar met de lift. Op de eerste verdieping van de 17e-eeuwse Lakenhal zijn sommige deuren en gangpaden niet breder dan 85 centimeter. Rolstoelen, elektrische rolstoelen en opvouwbare scootmobiels breder dan 85 centimeter, kunnen daarom op deze verdieping niet gebruikt worden. Je kunt, indien mogelijk, op de Achterplaats overstappen op een leenroelstoel van het museum. Is dat voor jou geen optie, dan kun je de 360 graden foto's van alle museumzalen bekijken in de gratis Lakenhal-app, geschikt voor iOS en Android. Of bekijk de gratis videotour, waarin rondleider Shahaila je een rondleiding door het pand geeft. Door nóg smallere doorgangen of trappen zijn sommige ruimtes in het monumentale gedeelte van het museum voor mensen met een loophulpmiddel helemaal niet bereikbaar voor mensen die gebruikmaken van een loophulpmiddel, waaronder de oud Hollandse keuken, de Bierbrouwerskamer en de verdieping in de Universiteitskamer. Ook van deze ruimtes vind je 360 graden foto’s terug in de Lakenhal-app.

Gratis hulpmiddelen

Rolstoelen, elektrische rolstoelen en opvouwbare scootmobiels mogen natuurlijk gebruikt worden in het museum. Bovendien hebben we vouwkrukjes, rolstoelen en rollators beschikbaar, die je gratis mag lenen. Wil je hier gebruik van maken, meld je dan even bij de informatiebalie op de Achterplaats: onze gastheren en gastvrouwen helpen je graag verder. Ga je toch liever te voet? Op veel plaatsen in het museum staan er bankjes in de zalen, waarop je even kunt uitrusten.

Overige voorzieningen

In het museum is 1 aangepast toilet aanwezig. Deze bevindt zich vlakbij de garderobe op de begane grond. Het museum heeft geen officiële verschoningsruimte voor volwassenen. Alle pinautomaten in het museum zijn mobiel of beschikken over een lang snoer. En ook Café Laken is toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een hapje of een drankje. De medewerkers brengen je graag naar een geschikte tafel, afhankelijk van de beschikbaarheid.

Voor mensen met een visuele beperking

Audiotour Kijken met je vingers - Het museumgebouw

In de Lakenhal-app, die je gratis kunt downloaden in de App Store of Play Store, vind je de audiotour Kijken met je vingers – het museumgebouw, die we speciaal voor mensen met een visuele beperking geschreven hebben. Via de tour kom je langs 10 bijzondere plekken in het pand, waar we je van alles over vertellen én die je (waar dat kan) mag aanraken. Daarnaast hebben we speciale voelmaterialen laten ontwikkelen, die je kunt lenen bij de informatiebalie. We raden je aan om deze audiotour samen met een ziende begeleider te komen volgen – met een OV-Begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart mag hij/zij/hen gratis mee naar binnen. En geregistreerde hulphonden zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Foto: Bibi Veth

Voor doven en slechthorenden

Ringleiding & tolk

In het Auditorium en op de Achterplaats is een ringleiding aanwezig. En kom je met een tolk naar één van de activiteiten in het museum, dan mag hij/zij/hen gratis met je mee!

Rondleiding in Nederlandse Gebarentaal

In samenwerking met Stichting IN Gebaren bieden we op regelmatige basis rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal aan, die gegeven worden door een rondleider die zelf doof is. En ook horende mensen kunnen aan die rondleidingen meedoen, want er is altijd een tolk aanwezig! Kijk op onze activiteitenpagina voor de eerstvolgende mogelijkheid.

Voor mensen met dementie en hun dierbaren

Memorabel

Speciaal voor mensen met dementie en hun dierbaren of zorgbegeleiders bieden we gratis dementievriendelijke rondleidingen en workshops aan. Je kunt iedere eerste donderdag van de maand meedoen – er is elke maand een ander thema – of een programma boeken voor een eigen groep.

Foto: Taco van der Eb

Voor prikkelgevoelige bezoekers

RUSTIGE MOMENTEN

Mocht je behoefte hebben aan een rustig museumbezoek binnen reguliere openingstijden, dan raden we je aan om je bezoek te plannen buiten de weekenden en de vakantieperiodes. Aan het begin en aan het einde van de dag is het vaak het rustigst.

PRIKKELARME OPENSTELLINGEN

Museum De Lakenhal organiseert voor mensen met autisme, prikkelverwerkingsstoornissen of niet aangeboren hersenletsel een aantal keer per jaar speciale prikkelarme openstellingen. Tijdens deze openstellingen is er een beperkt aantal bezoekers in het museum, worden lichten en geluiden gedimd en is er een speciale rustruimte ingericht. Kijk in het activiteitenoverzicht voor de eerstvolgende mogelijkheid.

Extra begeleiding

Heb je extra begeleiding nodig tijdens je museumbezoek? Met een OV-Begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart mag 1 begeleider gratis mee naar binnen. Ook gebaren-, stem- of schrijftolken in functie krijgen gratis toegang tot het museum. En geregistreerde hulphonden zijn natuurlijk ook van harte welkom! Kunnen wij je tijdens je bezoek ergens mee helpen, spreek dan gerust een medewerker aan. We helpen je graag.