Home
nieuwsberichten

NIEUWSBERICHT | 4 april 2024

Claudy Jongstra maakt nieuw kunstwerk in opdracht van Museum De Lakenhal

Installatie op 1 mei tijdens 150-jarig jubileum

Museum De Lakenhal heeft een nieuw werk van kunstenaar Claudy Jongstra verworven, getiteld Celebrate the Flavours of Wool. Het kunstwerk wordt op 1 mei, tijdens de viering van 150 jaar Museum De Lakenhal, onthuld. Vanaf dat moment is het werk in het museum te zien.

Verbinding tussen heden en verleden

Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal, is trots dat Celebrate the Flavours of Wool aan de collectie van het museum wordt toegevoegd. ‘Claudy Jongstra is een internationaal gerenommeerd kunstenaar, die in haar eerdere tentoonstelling in Museum De Lakenhal al liet zien hoe goed haar werk bij ons past. Met haar liefde voor wol en kennis van eeuwenoude technieken legt ze de verbinding tussen het verleden van Leiden als stad van de lakenindustrie en het heden.’lt als familie. Museum De Lakenhal herbergt onze geschiedenis en vormt de brug naar een holistische, ecologische toekomst.’

Celebrate the Flavours of Wool

Het werk, dat Claudy Jongstra op dit moment in opdracht van Museum De Lakenhal aan het maken is, vormt een vervolg op haar tentoonstelling die in 2020-2021 in het museum te zien was. Toen maakte zij speciaal voor de museumruimte de monumentale installatie NINE, een weefwerk van ruim honderd vierkante meter in blauw- en zwarttinten, die verwezen naar de kleuren van het Leidse Laken. Over Museum De Lakenhal zei Claudy Jongstra toen: ‘Nergens anders ter wereld komen alle thema’s uit mijn werk zo samen op één plek: de wol van het Leidse laken, de pigmentering op basis van natuurlijke materialen en de ambachtelijke werkwijze van de 17de-eeuwse schildersateliers. Het voelt als familie. Museum De Lakenhal herbergt onze geschiedenis en vormt de brug naar een holistische, ecologische toekomst.’

Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal
Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal Foto: Monique Shaw

Verbinding tussen verdiepingen

Claudy Jongstra maakt Celebrate the Flavours of Wool op maat voor het trappenhuis dat de begane grond van de oude Laecken-Halle verbindt met de etage waar de textielgeschiedenis van Leiden wordt gepresenteerd. In dit werk varieert Jongstra met verschillende technieken (weven, vervilten), plantaardige kleuren (haar beroemde bourgondisch zwarte palet, maar ook dieprode en oranje tinten) en vormen (gesloten en transparante lagen).

Claudy Jongstra werkt aan kunstwerk NINE voor Museum De Lakenhal
Claudy Jongstra werkt aan kunstwerk NINE voor Museum De Lakenhal Foto: David Vroom

Zes meter lang

Het ruim zes meter lange werk is opgebouwd uit ecologische wol van Drentse heideschapen en uit Spaanse merinowol, die in de 17de eeuw al voor de lakense stoffen uit Spanje werd geïmporteerd. De titel Celebrate the Flavours of Wool verwijst naar de viering van de kennis die ten grondslag ligt aan de productie van natuurlijk geverfde wol en naar alle geuren, kleuren en smaken die het werk in zich draagt. Daarnaast is het een oproep om binnen de textielindustrie volgens een meer divers, inclusief en ecologisch rechtvaardig model te gaan werken.

Onderdeel van jubileumprogramma

Celebrate the Flavours of Wool wordt op woensdag 1 mei onthuld tijdens de viering van 150 jaar Museum De Lakenhal. De Leidse burgemeester Peter van der Velden onthult het werk om 10.45 uur. Ook in het verdere programma van de jubileumviering speelt het nieuwe werk van Jongstra een rol. Zo brengt violist Tosca Opdam tijdens het avondprogramma, de Nacht van de Zintuigen getiteld, een door haarzelf gecomponeerd stuk ten gehore met Celebrate the Flavours of Wool als inspiratiebron.

Kimono verkrijgbaar in de museumwinkel

De samenwerking tussen Claudy Jongstra en Museum De Lakenhal krijgt ook vorm in een kimono, die verkrijgbaar is in de winkel van het museum. Het ontwerp, een mix tussen een moderne trenchcoat en een Japanse kimono, is gebaseerd op de stof Nieuw Leids Laken #4, die Jongstra in 2019 speciaal voor Museum De Lakenhal ontwierp en die per meter te koop is in de museumwinkel. Het kledingstuk maakt onderdeel uit van de LOADS Collection, een serie in Nederland met de hand gemaakte, duurzame designs die de studio van Jongstra vorig jaar lanceerde.

Over Claudy Jongstra

Claudy Jongstra (1963) is van ontwerper uitgegroeid tot een kunstenaar met een inhoudelijke, activistische filosofie. Ze verwierf grote bekendheid met haar ontwerpen van gevilte wol en zijde, geverfd met natuurlijke pigmenten. Haar monumentale werken zijn opgenomen in de collecties van onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York. In 2019 werd zij geïnaugureerd tot lid van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, en was zij Kunstenaar van het Jaar.

Kimono uit LOADS Collection
Kimono uit LOADS Collection Foto: Marcel van der Vlugt

Over het jubileumjaar van Museum De Lakenhal

De onthulling van Jongstra’s werk op 1 mei is onderdeel van het feestelijk jubileumjaar waarmee het museum haar 150e verjaardag viert. Tot en met 16 juni is ook de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen en tot en met 21 juli de tentoonstelling Kimsooja – Thread Roots, de eerste solotentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland. Van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025 viert het museum met de stad 450 jaar vrijheid met een tentoonstelling die de lange optochtengeschiedenis van Leiden belicht.