Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Bezoek tijdens Lakenhal Laat tussen 19.00 en 22.00 een deel van het museum en doe mee aan een verdiepend programma bestaande uit lezingen, rondleidingen en workshops. Een bijzonder drankje (de eerste krijg je van ons) ontbreekt natuurlijk niet. Zien we je daar?

bestel je ticket bekijk de vorige editie bekijk de volgende editie

Lakenhal Laat: rozengeur en maneschijn

VRIJDAG 10 februari van 19.00 tot 22.00 uur

bestel je ticket

het programma op 10 februari:

Over het thema: rozengeur en maneschijn

Als je een geur ruikt, dan denk je daar niet eerst rustig over na. Je hebt er direct een associatie bij: lekker of niet lekker. En nog bijzonderder: geur is hét zintuig bij uitstek om herinneringen mee op te roepen. Dat komt doordat we geuren, in tegenstelling tot herinneringen of taal, nooit vergeten. Maak daarom van Valentijnsdag een extra bijzondere herinnering dit jaar, door je samen met je date tijdens Lakenhal Laat onder te dompelen in het thema ‘rozengeur en maneschijn’. Doe mee aan een speciale geurrondleiding, sluit aan bij een bijzondere multizintuiglijke lezing door geurkunstenaar Frank Bloem en Aromajockey Scentman, drink een olfactorische cocktail op de Achterplaats en leer neuzen tekenen in het Atelier. Met deze keer ook een speciale Valentijnsactie op de toegangsprijs!

Mysteries en rookgordijnen – multizintuiglijke lezing

Om 19.30 en 20.45 in het Auditorium

Geurontwerper en schrijver Frank Bloem neemt je in deze multizintuiglijke lezing mee naar de geurwereld van de middeleeuwen, renaissance en de 17e eeuw. Zo vertelt hij over de mysterieuze wereld van 17e-eeuwse secreti-boeken. Hij onthult de geurende tips uit deze lifestyle boeken, die grote indruk maakten op de jeugd in die eeuw en het straatbeeld veranderden. Daarnaast vertelt hij over de geuren en de functies van de gewijde rook die de altaarstukken omringden. Over wierook, mirre en … was het echt goud dat de 3 koningen meenamen? Tijdens zijn lezing wordt Frank begeleid door aromajockey Jorg Hempenius, die je tijdens Franks verhaal op bijzondere wijze speciaal gekozen geuren laat ruiken.

Over Frank Bloem

Frank Bloem is parfummaker en geurontwerper. Sinds 2014 verruilde hij beeldende kunst voor het medium geur. Dit resulteerde in de oprichting van The Snifferoo in 2016.

Over Jorg Hempenius

Geurexpert Jorg Hempenius werkt ruim 12 jaar in de geurindustrie. Met geur creëert hij nieuwe herinneringen, of brengt ze weer terug tot leven. Van het vertalen van kunstwerken en schilderijen, tot het live brengen van geur bij films en presentaties. Zolang geur impact maakt, is Jorg erbij.

Daar zit een luchtje aan – speciale geurrondleidingen

Doorlopend in de collectiezalen

Tijdens deze editie van Lakenhal Laat stellen we de schilderijenzalen op de begane grond voor je open. Bewonder hoogtepunten uit de middeleeuwen, renaissance en de 17e eeuw, onder leiding van één van onze enthousiaste rondleiders. Bijvoorbeeld Drieluik met het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, Preparations van Roy Villevoye of schilderijen van Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Gerrit Dou en David Bailly. Tijdens de rondleiding hebben de rondleiders speciale geuren bij zich, die je beleving bij de kunstwerken versterken.

Foto: Ronald Tilleman

Verder kijken dan je neus lang is – inloopworkshop

Doorlopend in het Atelier

Als je een portret maakt, dan kun je er niet omheen: het tekenen van de neus. Krijg je de neus niet goed, dan is de persoon al snel onherkenbaar. Maar zo gemakkelijk is dat nog niet. Neuzen zijn er in allerlei vormen en maten, en het liefst wil je op papier het driedimensionale karakter behouden. Maar hoe? Kunstenaar Iemke van Dijk leert je de hele avond de fijne kneepjes van het neuzen tekenen in deze inloopworkshop.

Mixen maar – een speciale herinnering aan je bezoek

Doorlopend op de Achterplaats

Geur is het enige zintuig dat direct met je emotionele brein verbonden is. Het heeft daardoor onmiddellijk effect op herinneringen. Om thuis je bezoek aan Lakenhal Laat nog eens op te kunnen roepen, kun je op de Achterplaats een speciale geurherinnering maken voor thuis, onder leiding van geurexpert Jorg Hempenius.

Proost! – met een olfactorische cocktail

Doorlopend op de Achterplaats

Op de Achterplaats richten we op 10 februari een bijzondere cocktailbar in. Je kiest er eerst jouw favoriete geur, waarna de cocktailshaker van Bar Company een perfect serve Gin-Tonic voor je maakt, op basis van jouw voorkeursgeur. Indien gewenst natuurlijk alcoholvrij! De eerste cocktail zit bij je toegangskaartje inbegrepen.

Speciale Valentijnsactie – 1 + 1 gratis

Lakenhal Laat is dé perfecte Valentijnsdate. En daarom mag je je (potentiële) geliefde gratis meenemen! Met de code CUP1DO krijg je bij het afrekenen eenmalig 50% korting op de toegangsprijs.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum: vrijdag 10 februari
  • Tijd: 19.00 – 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen, inclusief olfactorische cocktail
  • Aanmelden: reserveer snel jouw plek door online tickets aan te schaffen. Gebruik de code CUP1DO voor 50% korting op de toegangsprijs. Zo lang de voorraad strekt kun je ook op de avond zelf een kaartje aan de kassa kopen, maar de korting geldt daar niet.

Goed om te weten: de collectiezalen ‘Devotie in de middeleeuwen en renaissance’ en ‘Leiden als bakermat van de Hollandse schilderkunst’ zijn tijdens deze editie van Lakenhal Laat geopend. De rest van het museum is gesloten. Het programma kan in aanloop naar de avond zelf door onvoorziene omstandigheden nog wijzigen. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele info.

COLOFON

Lakenhal Laat wordt op 10 februari mede mogelijk gemaakt door:

Frank Bloem
Jorg Hempenius
Bar Company