Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Bezoek tijdens Lakenhal Laat tussen 19.00 en 22.00 uur de tentoonstelling Imagine Intuition en doe mee aan een verdiepend programma bestaande uit artist talks, performances en workshops. Een drankje (de eerste krijg je van ons) en live muziek ontbreken natuurlijk niet. Zien we je daar?

bestel je ticket

Lakenhal Laat: Bram Ellens X Lonneke Gordijn | UITVERKOCHT

VRIJDAG 13 januari van 19.00 tot 22.00 uur

het programma op 13 januari:

Meet the artists - Bram Ellens, Lonneke Gordijn & Andrea Evers

Om 19.30 uur in het Auditorium

Laure van den Hout, hoofdredacteur van Mister Motley, vraagt kunstenaars Bram Ellens en Lonneke Gordijn en wetenschapper Andrea Evers de hemd van het lijf over het thema intuïtie en de totstandkoming van de werken die ze speciaal voor de tentoonstelling Imagine Intuition maakten.

Over Bram Ellens

De relatie tussen mens, robots en technologie staat centraal in de sculpturen van Bram Ellens. Hierin dicht hij machines menselijke of dierlijke waarden toe. Zijn installaties laten de toeschouwers zelden koud. In Imagine Intuition kiest Bram voor de klassieke representatie van moeder en kind, die hij ziet als oerbeeld voor intuïtieve relaties en communicatie. Het is voor het eerst dat Bram twee robots laat interacteren: een technisch spannende exercitie.

Over Lonneke Gordijn

Studio DRIFT (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta) stelt met sculpturen, installaties en performances al jaren fundamentele vragen over het leven. In 2021 groeide er bij Lonneke Gordijn behoefte aan reflectie op haar eigen werk en werkwijze. Samen met hoogleraar Andrea Evers verdiepte ze zich in het thema intuïtie. Vanuit een intensieve dialoog tussen de kunstenaar en wetenschapper ontstond een nieuwe installatie: Guidance of the lights.

Over Andrea Evers

Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie en hoofd van de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Vanuit een persoonlijke fascinatie zoekt ze naar verbinding tussen kunst en wetenschap, door bijvoorbeeld de totstandkoming van een kunstwerk, de manier van een kunstenaar, te ontleden aan de hand van verschillende wetenschappelijke disciplines. Zo probeert ze impliciete kennis rationeel te onderzoeken en met kunstenaars en wetenschappers het concept van intuïtie te ontrafelen.

Mini-concert bij Mother and Child

Om 20:30 en 21:15 uur in de tentoonstellingszalen

Bram Ellens is naast kunstenaar ook componist, zanger en saxofonist. Sinds een aantal jaar maakt hij, samen met bevriende muzikanten, soundtracks bij zijn installaties. Zo werd Orphans in Londen voorzien van een soundscape van vergeten singles, terwijl de Robots in captivity-serie een heuse EP kreeg met liedjes van onder andere Janne Schra. Tijdens deze editie van Lakenhal Laat nodigt Bram twee vrienden en échte homo universales uit: Bart Hengeveld (componist, bassist, brein achter Jazz voor Kinderen en universitair docent) en Jaro Cools (gitarist, drummer, componist van weemoedige pop-tracks en architect). Met z'n drieën gaan ze op zaal aan de slag om geïnspireerd door Brams werk Mother and child liedjes te componeren en eenmalig uit te voeren.

DRIFT - het verband tussen intuïtie en verbinding

Om 20:30 uur in het Auditorium

In deze lezing laat Lonneke Gordijn je zien hoe intuïtie haar creatieve proces bepaalt. Het werk van Studio Drift, dat ze in 2007 oprichtte met Ralph Nauta, beweegt zich tussen disciplines als tech art, performance en biodesign, en onderzoekt de ontwikkelende relatie tussen natuur, mens en technologie. De installaties van Studio Drift gaan vaak over thema’s als duurzaamheid, wat we van natuurlijke processen kunnen leren en de implicaties van technologische ontwikkelingen. Aan de hand van visueel materiaal vertelt ze je tijdens Lakenhal Laat alles over de diepere filosofische laag in hun werk.

Foto: Sanne de Wilde

Zoals je was - spoken word

Om 19:30 en 21:00 uur op de Achterplaats

Sophia Blyden is schrijver, dichter, redacteur en programmamaker. Het vertellen en delen van persoonlijke verhalen vormt de rode draad in haar werk. Ze gelooft sterk dat de kracht van kwetsbaarheid mensen verbindt. Ze schrijft graag over en organiseert evenementen rondom thema's als feminisme, mentale gezondheid en haar wortels in het Caribisch gebied. Speciaal voor Lakenhal Laat laat ze zich inspireren door de tentoonstelling Imagine Intuition en onderzoekt ze via spoken word de dualiteit van intuïtie. Zo stelt ze zichzelf de vraag: wanneer is het volgen van je gevoel veilig en wanneer dreigt er gevaar?

A Tiny Intuitive Medicine Show

Doorlopend in de Nieuwe Hal

In A Tiny Intuitive Medicine Show brengen elf studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag een ode aan intuïtie: een ongrijpbaar fenomeen dat een essentiële rol speelt in hun creatieve proces. Ze zetten een even vrolijk als stichtelijk parcours uit door het museum langs uitstallingen en uiteenzettingen, interventies en schilderijen, (pseudo)wetenschappelijke experimenten en performances. Kunst en wetenschap, wetenschap en kunst: komt dat zien!

The soft voice (2022), Tijn Gerards
Foto: Taco van der Eb

Al je zintuigen op scherp - inloopworkshop

Doorlopend in het Atelier

Op een creatieve manier ruimte maken voor je intuïtie, door je denken uit te zetten en je voelen en innerlijk weten juist helemaal aan? Dat kan de hele avond in ons Open Atelier, onder leiding van beeldend kunstenaars Roos Tulen en Emma van Noort. Be prepared voor een prikkeling van al je zintuigen, en een spannende zoektocht naar een onverwacht eindresultaat!

The Hill Station - live muziek

Om 19:00, 20:00 en 21:30 uur op de Achterplaats

The Hill Station is een indie/electronisch duo van Ronnie Verton en Rutger Brouwer. Met een mix van analoge synthesizers en samplers creëren ze een warme en melancholische sound en verkennen ze de ruimte tussen synthwave, minimal techno en dreampop. In mei 2020 verscheen hun debuutalbum In Dreams en in september 2021 brachten ze hun tweede EP Seven Mornings uit.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum: vrijdag 13 januari
  • Tijd: 19.00 – 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart of andere kortingspassen, inclusief je 1e drankje
  • Aanmelden: deze editie is uitverkocht. Bekijk alvast het programma voor de editie 'Rozengeur en maneschijn' op 10 februari!

Let op: de collectiezalen zijn tijdens deze editie van Lakenhal Laat gesloten. Het programma kan bovendien in aanloop naar de avond nog wijzigen. Houd deze pagina in de gaten voor de meest actuele info.

COLOFON

Lakenhal Laat wordt op 13 januari mede mogelijk gemaakt door:

Bram Ellens
Lonneke Gordijn
Andrea Evers
Laure van den Hout
Sophia Blyden
Bart Hengeveld
Jaro Cools
Gebr. De Nobel
The Hill Station
Roos Tulen
Emma van Noort

En de studenten van de KABK:
Lise Hugot
Jacolinde van Eck
Tijn Gerards
Paul van Blokland
Celine Hoogervorst
Elvira Pereira Stolle
Anette Lundkvist
Hara Athanasopoulou
Kamau Nganga
Malcolm Wamunza
Roselyn Flach
onder begeleiding van docent Onno Schilstra