Home
activiteit

Lakenhal Laat

Elke tweede vrijdag van de maand

Je weekend begint in het museum! Kom elke tweede vrijdag van de maand tussen je werk en de kroeg naar Museum De Lakenhal voor een flinke dosis inspiratie en kennis. Doe mee aan een verdiepend programma vol lezingen, workshops, performances, en meer. Zien we je daar?

bestel je ticket

Thread Roots - Talkshow

vrijdag 12 april van 19.00 tot 22.00 uur


Migratie en textiel lopen als rode draden door het werk van de Koreaanse kunstenaar Kimsooja, die nu met haar eerste solotentoonstelling in Nederland te zien is in Museum De Lakenhal. Op 12 april duikt moderator Yuki Kho (van onder andere de podcast Naakt op een kleedje) met verschillende gasten dieper in de relaties tussen kunst, migratie en textiel. Filmfestival Leiden Shorts stelt een programma samen met films rond deze thema’s. Doe mee met een flitsrondleiding door de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots of ga aan de slag in het atelier en maak je eigen mini-bottari.

Programma

Talkshow

Van 19.15 tot 20.00 uur in het Auditorium

Host Yuki Kho duikt samen met verschillende gasten in het werk van Kimsooja en de relatie tussen kunst, migratie en textiel. Zo vertelt curator Nicole Roepers over de totstandkoming van de tentoonstelling. Waarom is het werk van de internationaal bekende Kimsooja juist in Museum De Lakenhal zo passend? En welke relaties gaat Kimsooja aan met de geschiedenis van Leiden als textielstad en de collectie van het museum?

Foto: Simone Both

Ook Michelle Piergoelam schuift aan. Ze is fotograaf en een van de initiatiefnemers van het Rotterdamse Tailors & Wearers. Deze stichting zet zich in voor het behouden, onderzoeken en presenteren van de Afro-Surinaamse klederdracht. Yuki Kho gaat in gesprek met Michelle over Tailors & Weavers en op welke manier haar praktijk als kunstenaar verbonden is met het collectief.

Kom daarnaast meer te weten over het project Draden, dat Museum De Lakenhal organiseert bij deze tentoonstelling. Twaalf vrouwen uit Leiden en omgeving delen hun liefde voor textiel en verhalen van vestigen in Nederland. Kunstenaar Ramia Suleiman, die de vrouwen begeleidt, vertelt meer over het project.

Tijdens de talkshow zal ook de catalogus bij de tentoonstelling Kimsooja — Thread Roots gepresenteerd worden. In deze publicatie vind je bijdragen van onder meer Nicole Roepers, Kitty Zijlmans, Amanda Pinatih, Keumhwa Kim, Roel Arkesteijn en Colin Huizing.

Je kunt gedurende de talkshow binnenlopen.

Yuki Kho
Yuki Kho
Still uit Nobu (2020) door Sarah Blok en Lisa Konno
Still uit Nobu (2020) door Sarah Blok en Lisa Konno

Filmprogramma Weaving Stories of Home

Van 20.15 tot 21.45 uur in het Auditorium

Tijdens Lakenhal Laat kun je verschillende films over het thema van de avond bekijken, samengesteld door Filmfestival Leiden Shorts. Geïnspireerd op Kimsooja's beeldende werken zocht Leiden Shorts films over de aangrijpende realiteit van migratie, arbeid en het diepe verlangen om je ergens thuis te voelen. Dit filmprogramma nodigt je uit om na te denken over de menselijke ervaringen die ons verbinden. Volg het hele filmprogramma of sluit bij losse films aan. Zo zie je onder meer Nobu (2020) en Baba (2020) van Sarah Blok en Lisa Konno, en Vitória (2021) van Ricardo Alves Jr.

Workshop bottari's maken

doorlopend van 20.00 tot 22.00 uur in het Atelier

Bottari’s zijn bontgekleurde samengeknoopte doeken en bevatten persoonlijke spullen en kleding van vrijwillige of gedwongen reizigers. In Korea worden ze al eeuwenlang gebruikt. Het zijn ook herkenbare objecten uit het werk van beeldend kunstenaar Kimsooja. Het lijkt wel een beetje op de Nederlandse knapzak, de vierkante lap die je als een buideltje vol persoonlijke voorwerpen aan een stok knoopt. Maar in Korea gebruiken ze geen stok en en zijn de bijeen geknoopte textielbundels ook veel groter. Bovendien is de symbolische waarde ervan van groter belang.

In het atelier maak je met stof en verf en gelli-plates jouw superpersoonlijke kleine bottari. Bedenk een symbool of een patroon dat bij jou past en druk dat met behulp van een gelli-plate op een stukje katoen waardoor we direct weten dat dit jóuw bottari is. Met behulp van textielstiften kun je ook teksten op de stof zetten. Bescherm jouw persoonlijke voorwerp, kledingstuk of nestgeur door er textiel omheen te knopen als je de wijde wereld intrekt.

Loop binnen en schuif aan!

Foto: Joep Jacobs

Flitsrondleiding door Kimsooja

Doorlopend van 20.00 tot 22.00 uur bij de Grote Pers

Meer weten over het werk van Kimsooja? Volg een flitsrondleiding door de tentoonstelling Kimsooja - Thread Roots. Zo leer je meer over haar persoonlijke geschiedenis en hoe ze werkt met globale thema’s als migratie, bewegingsvrijheid en het gevoel ergens thuis te zijn. Ook kom je meer te weten over de connectie met de Leidse lakenindustrie.

Je kunt doorlopend aansluiten bij een flitsrondleiding. Het startpunt is de Grote Pers op de eerste verdieping.

praktische informatie


  • Datum: vrijdag 12 april
  • Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs: €10 regulier of €7,50 met Museumkaart, studententasje of andere kortingspassen
  • Aanmelden: bestel je tickets online of aan de kassa op de avond zelf (op = op)
  • Let op: voor sommige programmaonderdelen is een beperkt aantal plaatsen - meld je dus op tijd om verzekerd te zijn van een plekje
bestel je ticket

Tijdens Lakenhal Laat is een gedeelte van het museum geopend. Voor sommige programma-onderdelen is het aantal deelnemers beperkt. Wijzigingen in het programma onder voorbehoud.