Home
activiteit

Lezing Beyond science and art – de rol van intuïtie

Zondag 27 november van 14.00 tot 15.30 uur

Door Andrea Evers i.s.m. Studium Generale

livestream en terugkijken

Iedereen heeft een beeld of gevoel bij intuïtie, maar wat is het nu precies? De een noemt het ons zesde zintuig; de ander een vorm van onbewuste kennis die niet in woorden kan worden uitgelegd; een derde omschrijft het als gevoelsmatig weten. Ter ere van de tentoonstelling Imagine Intuition organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende wetenschappers op het ongrijpbare thema intuïtie reflecteren. Iedereen is welkom!

Op zondag 27 november deelt Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie en wetenschappelijk directeur van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden, haar visie op intuïtie.

“De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de rationele geest is een trouwe dienaar. We hebben een samenleving gecreëerd die de dienaar eert en het geschenk is vergeten.” Albert Einstein

Door toenemende technologische mogelijkheden en de complexiteit van maatschappelijke problemen, worden samenlevingen geconfronteerd met steeds meer problemen van hoge (sociale) complexiteit, onbeheersbaarheid en onvoorspelbaarheid. Om deze uitdagingen aan te gaan, worden concepten als intuïtie (d.w.z. het vermogen om kennis te verwerven zonder toevlucht te nemen tot bewust redeneren) steeds meer erkend. Intuïtie is als zodanig echter nog steeds onderbelicht in wetenschappelijk onderzoek. In dit verband is er een samenwerking opgezet tussen Universiteit Leiden en Museum De Lakenhal om het concept van intuïtie voor wetenschap en kunst nader te verkennen. In deze lezing gaat Evers nader in op deze samenwerking en wordt intuïtie ontrafeld aan de hand van (impliciete) positieve en negatieve verwachtingen op basis van onderzoek op het gebied van placebo-effecten.

Over Andrea Evers

Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en Wetenschappelijk Directeur (WD) van het Instituut Psychologie. Tevens is zij als Medical Delta hoogleraar Healthy Society verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze promoveerde in 2003 aan de Radboud Universiteit (cum laude). In 2011 werd ze benoemd als hoogleraar psychobiologie van somatische aandoeningen aan de Radboud Universiteit en in 2013 werd ze hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. In 2019 is ze benoemd als Medical Delta hoogleraar waarbij ze zich inzet voor onderzoek naar een 'Healthy Society'. Voor de Leiden-Delft-Rotterdam alliantie trekt ze tevens het thema Health & Well-being binnen het VSNU programma Digital Society. Voor de tentoonstelling Imagine Intuition werkte ze nauw samen met Lonneke Gordijn van Studio DRIFT.

Praktische informatie

  • Datum: zondag 27 november
  • Tijd: 14.00 – 15.30 uur
  • Locatie: Auditorium Museum De Lakenhal
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: de lezing is gratis, maar wil je voor of na de lezing ook het museum bezoeken, dan heb je een toegangskaartje nodig.
  • Aanmelden: is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.
aanmelden

Over de lezingenreeks

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rondom de tentoonstelling Imagine Intuition, dat we organiseren in samenwerking met Studium Generale. De andere lezingen vinden plaats op:

Na afloop zijn alle lezingen terug te kijken.