Home
activiteit

This activity is in Dutch

Lezing Muziek: begrijpen zonder woorden

Dinsdag 15 november van 19.30 tot 21.00 uur

Door Dr. Rebecca Schaefer i.s.m. Studium Generale

Let op: deze lezing vindt plaats in het Lipsiusgebouw zaal 019, Cleveringaplaats 1 in Leiden

Iedereen heeft een beeld of gevoel bij intuïtie, maar wat is het nu precies? De een noemt het ons zesde zintuig; de ander een vorm van onbewuste kennis die niet in woorden kan worden uitgelegd; een derde omschrijft het als gevoelsmatig weten. Ter ere van de tentoonstelling Imagine Intuition organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende wetenschappers op het ongrijpbare thema intuïtie reflecteren. Iedereen is welkom!

Muziek

Op dinsdag 15 november geeft Dr. Rebecca Schaefer een lezing over de rol van intuïtie in het halen van informatie uit en het geven van betekenis aan muziek. Muziek wordt ook wel eens een 'gevoelstaal' genoemd. Het kan bij mensen sterke gevoelens opwekken zonder dat daarvoor een woord gewisseld hoeft te worden. Dit kan een gevoel van plezier zijn, maar ook een emotie die door de muziek wordt uitgedrukt. Hoe leren we eigenlijk wat muziek betekent, en hoe verschilt dat per persoon? We weten dat de cultuur van de luisteraar er toe doet, en persoonlijke voorkeur. Maar ook specifieke geluidskwaliteiten van de muziek, zoals instrumenten, of de harmonie van de compositie. In deze lezing gaat Schaefer in op de manier waarop we intuïtief informatie halen uit muzikale klanken en deze betekenis geven.

Over Dr. Rebecca Schaefer:

Rebecca Schaefer is universitair hoofddocent bij Gezondheids- en Klinische Neuropsychologie, en leidt daar de 'Music, Brain, Health & Technology'-groep. Voordat zij naar Leiden kwam werkte ze als SAGE Jr Research Fellow bij de University of California, Santa Barbara (VS) en daarvoor was ze een Marie Curie Fellow bij de universiteit van Edinburgh (VK). Haar promotieonderzoek deed zij aan het Donders Instituut voor Hersenen en Cognitie bij de Radboud Universiteit Nijmegen, na een MSc Klinische Neuropsychologie te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en een MSc Muziekcognitie aan Keele University (VK). Zij is ook onderdeel van de staf van de Academie der Kunsten in Leiden, en begeleidt daar onderzoek en verzorgt onderwijs.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 15 november
  • Tijd: 19.30 – 21.00 uur
  • Locatie: Lipsiusgebouw zaal 019, Cleveringaplaats 1 in Leiden
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: gratis.
  • Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.

De lezing is online (terug) te kijken.

aanmelden

Over de lezingenreeks

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rondom de tentoonstelling Imagine Intuition, dat we organiseren in samenwerking met Studium Generale. De andere lezingen vinden plaats op:

Na afloop zijn alle lezingen terug te kijken.

terugkijken