Home
activiteit

Lezing David Bailly als schilder en tekenaar van portretten

Dinsdag 9 mei van 19.30 tot 21.00 uur

Lezing door Rudi Ekkart


Let op: deze lezing vindt plaats in het Lipsiusgebouw zaal 019, Cleveringaplaats 1 in Leiden

Bijna 400 jaar nadat het werd gemaakt, blijft David Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder kunsthistorici fascineren. Het meesterwerk roept allerlei vragen op. Is er sprake van een zelfportret? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen op het schilderij? En wie is toch de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?

Museum De Lakenhal heeft de handen ineengeslagen met verschillende experts voor een uitgebreid onderzoek naar de schilder en zijn werk. Zo is voor het eerst het oeuvre van Bailly in kaart gebracht, en ontdekten we in zijn stilleven meerdere verborgen gezichten. Ter ere van de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende onderzoekers je meenemen in de nieuwste inzichten én vraagstukken over ze bijzondere Leidse schilder.

Op dinsdag 9 mei vertelt Rudi Ekkart, internationaal expert op het gebied van Nederlandse portretkunst, in zijn lezing over het nieuwe kernoeuvre van Bailly’s getekende en geschilderde portretten dat hij onlangs samenstelde. Dit nieuwe kernoeuvre vormt een prachtige basis voor toekomstige toeschrijvingen. In zijn lezing vertelt Rudi over de totstandkoming van het oeuvre, en over de bijzondere ontdekkingen die hij tijdens dat proces deed. Want hoewel we Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder zeker als een toppunt in zijn portret-oeuvre kunnen beschouwen, is het zeker niet het enige hoogtepunt.

Praktische informatie:

  • Datum: dinsdag 9 mei
  • Tijd: 19.30 – 21.00 uur
  • Locatie: Lipsiusgebouw zaal 019, Cleveringaplaats 1 in Leiden
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: gratis
  • Aanmelden: is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Het aanmeldformulier vind je hier.

Over de lezingenreeks:

Naar overzicht

De lezing is live en na afloop bij Studium Generale te bekijken.