Home
activiteit

Lezing The making of David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid

Zondag 26 maart van 11.30 tot 13.00 uur

Lezing door Janneke van Asperen


Bijna 400 jaar nadat het werd gemaakt, blijft David Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder kunsthistorici fascineren. Het meesterwerk roept allerlei vragen op. Is er sprake van een zelfportret? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen op het schilderij? En wie is toch de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?

Museum De Lakenhal heeft de handen ineengeslagen met verschillende experts voor een uitgebreid onderzoek naar de schilder en zijn werk. Zo is voor het eerst het oeuvre van Bailly in kaart gebracht, en ontdekten we in zijn stilleven meerdere verborgen gezichten. Ter ere van de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende onderzoekers je meenemen in de nieuwste inzichten én vraagstukken over ze bijzondere Leidse schilder.

Op zondag 26 maart gaat Janneke van Asperen, conservator oude kunst van het museum, in haar lezing in op de totstandkoming van de tentoonstelling. Ze biedt zo een uniek kijkje achter de schermen. Hoe kwamen de verschillende, voorheen vaak ongepubliceerde schilderijen en tekeningen boven water? Welke bruiklenen zijn nu voor het eerst in Nederland te zien? En welke ontdekkingen werden gedaan over Bailly’s laatste meesterwerk, het Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder? Iedereen is welkom!

Praktische informatie:

  • Datum: zondag 26 maart
  • Tijd: 11.30 – 13.00 uur
  • Locatie: Auditorium Museum De Lakenhal
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: gratis. Wil je voor of na de lezing het museum bezoeken, dan heb je wel een geldig toegangskaartje nodig.
  • Aanmelden: is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Het aanmeldformulier vind je hier.

Over de lezingenreeks:

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rondom de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid, dat we organiseren in samenwerking met Studium Generale. De andere lezingen vinden plaats op:

Naar overzicht

Deze lezing is live en na afloop hieronder te bekijken.