Home
activiteit

Lezing David Bailly en Vanitas

Zondag 28 mei van 11.30 tot 13.00 uur

Lezing door Christiaan Vogelaar


Bijna 400 jaar nadat het werd gemaakt, blijft David Bailly’sVanitasstilleven met portret van een jonge schilder kunsthistorici fascineren. Het meesterwerk roept allerlei vragen op. Is er sprake van een zelfportret? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen op het schilderij? En wie is toch de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?

Museum De Lakenhal heeft de handen ineengeslagen met verschillende experts voor een uitgebreid onderzoek naar de schilder en zijn werk. Zo is voor het eerst het oeuvre van Bailly in kaart gebracht, en ontdekten we in zijn stilleven meerdere verborgen gezichten. Ter ere van de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende onderzoekers je meenemen in de nieuwste inzichten én vraagstukken over ze bijzondere Leidse schilder.

Op zondag 28 mei gaat Christiaan Vogelaar, voormalig conservator oude kunst van Museum De Lakenhal, in op de ontwikkeling van de vanitas-schilderkunst in de Nederland en de plaats van Bailly’s meesterwerk Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder daarin. Hij schenkt allereerst aandacht aan de icongrafie rond het vanitas-thema in de Late Middeleeuwen en de Renaissance. Daarna bespreekt hij de grote vernieuwer van de vanitas-icongrafie en de eerste leermeester van Bailly: Jacques de Gheyn. Daarna komt aan bod hoe vanitas van grote betekenis was voor andere Leidse schilders uit die tijd, waaronder Rembrandt, Jan Lievens en Jan Davidsz. de Heem. Tot slot gaat Christiaan in op Bailly’s Vanitasstilleven als eindpunt van zijn loopbaan én als opmaat voor verdere vanitas-voorstellingen in de latere 17e eeuw. Iedereen is welkom!

Praktische informatie:

  • Datum: zondag 28 mei
  • Tijd: 11.30 - 13.00 uur
  • Locatie: Auditorium Museum De Lakenhal
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: gratis. Wil je voor of na de lezing het museum bezoeken, dan heb je wel een geldig toegangskaartje nodig
  • Aanmelden: is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd. Het aanmeldformulier vind je hier

Over de lezingenreeks:

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rondom de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid, dat we organiseren in samenwerking met Studium Generale. De andere lezingen vinden plaats op:

Naar overzicht