Home
nieuwsberichten

NIEUWSBERICHT | 1 mei 2024

Dag en avond feest in Museum De Lakenhal tijdens 150-jarig jubileum

Burgemeester van Leiden opent viering

De Leidse burgemeester Van der Velden heeft op woensdag 1 mei tijdens een feestelijke ceremonie samen met directeur Tanja Elstgeest de deuren van Museum De Lakenhal geopend. Dit moment vormde het startschot voor de viering van het 150-jarig jubileum van het Leidse museum voor kunst en geschiedenis. Ook is sinds dit moment het werk Celebrate the Flavours of Wool van Claudy Jongstra te zien. De hele dag en avond was het museum gratis toegankelijk en vonden tal van feestelijke activiteiten plaats, zoals flitslezingen van de conservatoren en verhalen op zaal van verschillende Leidenaren, muzikale optredens van Tosca Opdam, Nora Mulder en inneruu en creatieve opdrachten over het museum van de toekomst. De eerste 150 bezoekers van de dag zijn verwelkomd met een stukje taart.

Onmisbaar in de stad

Volgens de Leidse burgemeester Peter van der Velden is Museum De Lakenhal een onmisbare instelling in de stad. ‘Dit museum is al 150 jaar onlosmakelijk verbonden met Leiden. Het is altijd een relevante plek geweest, waar bezoekers uit alle lagen van de bevolking zich welkom voelden. Leiden mag zich gelukkig prijzen met zo’n prachtig stadsmuseum.’

Directeur Tanja Elstgeest en burgemeester Van der Velden openen de poort
Directeur Tanja Elstgeest en burgemeester Van der Velden openen de poort Foto: Taco van der Eb
Kloppen op de poort voor de grote opening
Kloppen op de poort voor de grote opening Foto: Taco van der Eb
Aansnijden van de taart
Aansnijden van de taart Foto: Taco van der Eb

Onthulling werk Claudy Jongstra

Op 1 mei werd ook nieuw werk van Claudy Jongstra in het museum onthuld. Zij maakte Celebrate the Flavours of Wool op maat voor het trappenhuis van Museum De Lakenhal, dat de begane grond van de oude Laecken-Halle verbindt met de etage waar de textielgeschiedenis van Leiden wordt gepresenteerd. Het werk vormt een vervolg op haar tentoonstelling die in 2020-2021 in het museum te zien was.

Onthulling van Celebrate the Flavours of Wool door de burgemeester, de wethouder en Claudy Jongstra
Onthulling van Celebrate the Flavours of Wool door de burgemeester, de wethouder en Claudy Jongstra Foto: Taco van der Eb

Dag en avond open

Het dagprogramma van het museum duurde van 10.00 tot 17.00 uur, het avondprogramma Nacht van de Zintuigen van 20.00 tot 00.00 uur. Alle activiteiten zijn terug te vinden op lakenhal.nl/feest.

NIEUWE BLIKKEN voorgedragen DOOR VRIJWILLIGSTER IRMA
NIEUWE BLIKKEN voorgedragen DOOR VRIJWILLIGSTER IRMA Foto: Hans Kleijn
Multimediale performance van inneruu in het Auditorium
Multimediale performance van inneruu in het Auditorium Foto: Wilke Geurds

Programma jubileumjaar

De viering op 1 mei is onderdeel van een feestelijk jubileumjaar ter ere van de 150e verjaardag van Museum De Lakenhal. Het jaar startte met de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen, die nog tot en met 16 juni te zien is. Tot en met 21 juli is ook Kimsooja – Thread Roots te zien, de eerste solotentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland. Van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025 viert het museum met de stad 450 jaar vrijheid met de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar toptochten, die de lange optochtengeschiedenis van Leiden belicht.

VIOLIST TOSCA OPDAM VOERT EEN MUSICALE PERFORMANCE OP BIJ HET NIEUWE WERK VAN CLAUDY JONGSTRA
VIOLIST TOSCA OPDAM VOERT EEN MUSICALE PERFORMANCE OP BIJ HET NIEUWE WERK VAN CLAUDY JONGSTRA Foto: Wilke Geurds
Proeverij gebaseerd op smaken uit de 17e eeuw
Proeverij gebaseerd op smaken uit de 17e eeuw Foto: Wilke Geurds
Museum van de toekomst tekenopdracht
Museum van de toekomst tekenopdracht Foto: Wilke Geurds
Optreden van De Platenbazen op de achterplaats
Optreden van De Platenbazen op de achterplaats Foto: Wilke Geurds

Rijke geschiedenis

Museum De Lakenhal is sinds de oprichting 150 jaar geleden gehuisvest in de monumentale Leidse Laecken-Halle uit 1640. Hier wordt in de zeventiende eeuw het wereldberoemde Leids Laken gekeurd op kwaliteit. Op 1 mei 1874, driehonderd jaar na het Leidens Ontzet, wordt uiteindelijk het gebouw van deze Lakenhal opengesteld als museum. Ook vandaag de dag wil Museum De Lakenhal als stadsmuseum van Leiden meebouwen aan het open en creatieve karakter van haar omgeving door met kunst en geschiedenis ruimte te geven aan grote en kleine verhalen.

SUSANNA VAN STEENWIJCK-GASPOEL, GEZICHT OP DE LAKENHAL TE LEIDEN, 1642
SUSANNA VAN STEENWIJCK-GASPOEL, GEZICHT OP DE LAKENHAL TE LEIDEN, 1642 Collectie Museum De Lakenhal