Home
activiteit

This activity is in Dutch

Lezing Alle kennis begint met intuïties

Dinsdag 6 december van 19.30 tot 21.00 uur

Door Dr. Wouter Kalf i.s.m. met Studium Generale

Let op: deze lezing vindt plaats in het Lipsiusgebouw zaal 019, Cleveringaplaats 1 in Leiden

Iedereen heeft een beeld of gevoel bij intuïtie, maar wat is het nu precies? De een noemt het ons zesde zintuig; de ander een vorm van onbewuste kennis die niet in woorden kan worden uitgelegd; een derde omschrijft het als gevoelsmatig weten. Ter ere van de tentoonstelling Imagine Intuition organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende wetenschappers op het ongrijpbare thema intuïtie reflecteren. Iedereen is welkom!

Op dinsdag 6 december is het de beurt aan Dr. Wouter Kalf. Volgens de Amerikaanse filosoof Michael Huemer (1969) begint al onze kennis met een intuïtie. Een intuïtie is een directe intellectuele verschijning, niet een gevoel (al kan een gevoel wel onderdeel zijn van je intellectuele verschijning). Hoe weet je dat je nu deze tekst aan het lezen bent? Dat komt zo op je over. En waarom zou de wetenschapper denken dat er in haar experiment twee atomen op elkaar botsen? Omdat haar apparaat dat aangeeft en omdat zij de ervaring krijgt dat het apparaat dat aangeeft. Waarom denk je dat het eerste album van The Beatles zo goed is? Omdat dat zo op je overkomt. Dus waar we het ook over hebben – alledaagse uitspraken, wetenschap, esthetica – alles, letterlijk alles, begint met een intuïtie. Kalf legt in zijn lezing uit waarom Huemers zogeheten ‘intuïtionisme’ filosofisch aannemelijk is en wat de (positieve) implicaties ervan zijn voor de kunst en voor de wetenschap.

Over Dr. Wouter Kalf:

Dr. Wouter Kalf is docent Ethiek en politieke filosofie en onderwijsdirecteur van het Instituut Wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 6 december
  • Tijd: 19.30 – 21.00 uur
  • Locatie: Lipsiusgebouw zaal 019, Cleveringaplaats 1 in Leiden
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: gratis
  • Aanmelden: is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.

De lezing is online (terug) te kijken.

aanmelden

Over de lezingenreeks:

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rondom de tentoonstelling Imagine Intuition, dat we organiseren in samenwerking met Studium Generale. De andere lezingen vinden plaats op:

Na afloop zijn alle lezingen terug te kijken.

terugkijken