Zelfportret van de schilder in zijn werkplaats, ca. 1632

Gerrit Dou

Gerrit Dou schildert dit paneel als hij nog geen twintig jaar oud is. Hij is werkzaam in de werkplaats van zijn leermeester Rembrandt, en staat aan het begin van een grote carrière als een van de duurste en meest geliefde schilders van Europa. Zelf zal hij zijn geboortestad Leiden nooit verlaten. Op dit schilderij laat Dou de meer ambachtelijke schildersbenodigdheden achterwege en presenteert hij de kunstschilder welhaast als geleerde. Het stilleven van objecten rechts benadrukt bovendien de vergankelijkheid van het leven ten opzichte van de blijvende waarde van de schilderkunst. Vroege werken van Dou zijn zeldzaam, en het schilderij getuigt al van de verfijnde techniek waarmee hij zo beroemd zou worden. Zie bijvoorbeeld hoe subtiel het oplichtende hout van de luit is weergegeven, en het koele koper van de ring rondom de globe. Dit maakt Dou tot grondlegger van de Leidse fijnschilders. Hun werk is in het museum goed vertegenwoordigd.

Object

Titels
Zelfportret van de schilder in zijn werkplaats
Self-portrait of the Painter in his Studio
Objectnaam
schilderij
Inventarisnummer
S 5824
Publiek domein

Publiek domein is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat werken niet langer onder de bescherming van het auteursrecht en aanverwante rechten vallen. Dit is het geval als de maker minstens 70 jaar dood is. Er is dan geen rechthebbende en om de werken te gebruiken is geen toestemming nodig.

ja

Vervaardiging

Maker
Gerrit Dou
Datering
ca. 1632
Signatuur
Niet gesigneerd of gedateerd (alhoewel volgens Martin gesigneerd op de papierrol).
Materialen
olieverf, paneel
Afmetingen
Drager: 60,5 × 44 × 1,8cm (605 × 440 × 18mm)
Met lijst: 80,4 × 64,4 × 6,4cm (804 × 644 × 64mm)

Onderwerp

Voorstelling
atelier, schilderen, globe, interieur

Verwerving

Datum
2020
Wijze van verwerving
Aankoop
Met dank aan
Aangekocht met steun van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal dankzij een schenking van Carla van Steijn (1925 - 2018), steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds, haar Themafonds 17de-eeuwse schilderkunst en haar Daan Cevat Fonds) en een particuliere schenking, 2020
Vragen?
collectie@lakenhal.nl
Nieuwsbrief ontvangen?
Meld u aan